Ivo Gheorghiu szavai a Nyári Egyetemen

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ivo-gheorghiuA bulgáriai román kisebbség képviselőjeként Ivo Gheorghiu is jelen van a Marosfői Nyári Egyetemen. A bulgáriai román kisebbségről szóló beszámolója előtt egy szomorú történetet mondott el, amely példázza a bulgáriai románok viszonyát Romániával.

„A bulgáriai románok sorsa szomorú, az idegen kapujában koldulunk a túlélésért”.

Ivo Gheorghiu foglalkozása szerint sürgősségi orvos. Beszámolója szerint a legsúlyosabb állapot a kóma, amely a bulgáriai románok helyzetére is vonatkozik, ugyanis a román kisebbség nincs elismerve kisebbségként, hanem etnikai csoportként kezelik őket. Az utolsó népszámlálás alapján 160 román él Bulgáriában, míg Ivo szerint több mint 300- an vannak. Néhány éven belül ez a kisebbség, „etnikai csoport” teljesen el fog tűnni, és ezért mindannyian felelősek vagyunk. Már restelli a helyzet állandó emlegetését, de nem tehet másként, segítséget kér. Az emberek belefáradtak és beleöregedtek a válaszok eredménytelen keresésébe. „Ki képes választ adni?”- kérdezi Ivo Gheorghiu. A romániai bulgár kisebbség anyagi támogatásban részesül, hogy identitását megőrizze, a bulgáriai románok iskolával sem rendelkeznek. Egy adott ponton a Bulgáriában élő románokat megsértette a Külügyminisztérium munkatársa. Bár Irina Irinel asszony elkérte a mikrofont a közönségtől, hogy megkérdezze a sértegető nevét, Ivo Gheorghiu nem volt hajlandó azt felfedni.

A hallgatóságot nagyon megérintette a bulgáriai románok sorsa.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy