Klaus Iohannis bejelentette, hogy indul a NATO-főtitkári posztért

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Klaus Iohannis, Románia elnöke sajtónyilatkozatot tartott 2024. március 12-én, kedden a Cotroceni-palotában. „Úgy döntöttem, hogy indulok a NATO-főtitkári posztért kiírt megmérettetésen” – ez a lényege a román elnök nyilatkozatának.

Húsz évvel ezelőtt tűzték ki először a román zászlót a NATO brüsszeli központjában, ez jelezte országunk észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásának utolsó lépését.

Két évtizede annak, hogy Románia tagja a legerősebb politikai-katonai szövetségnek, amely 75 éve támogatja a demokráciát és a szabadságot, hatékonyan védi tagjait, és kiterjedt partnerhálózatot alakított ki, amellyel együtt előmozdítja a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.

A Szövetség sarkalatos értékei, köztük a jogállamiság, az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartása jelentették azt az iránytűt, amely a hiteles demokrácia megszilárdulása felé terelt bennünket.

Ezen túlmenően, és ami döntő fontosságú, a NATO-ernyő a történelem legerősebb biztonsági garanciáit nyújtotta számunkra. Ezek a biztonsági garanciák soha nem bizonyultak relevánsabbnak, mint manapság.

Biztonsági szempontból az elmúlt évtized legnehezebb időit éljük, de mi, románok éppen azért érezzük magunkat védve, mert tagjai vagyunk az észak-atlanti szövetségnek.

Egy európai katonai konfliktus olyan valóság, amely néhány évvel ezelőtt még valószínűtlennek tűnt. Oroszország komoly és hosszú távú fenyegetést jelent kontinensünkre, euro-atlanti biztonságunkra nézve.

Hazánk ebben a bonyolult összefüggésben a stabilitás és biztonság pillérének bizonyult a térségben. Kiemelt prioritásként első romániai elnöki mandátumom kezdetétől kezdeményeztem és tárgyaltam az összes parlamenti párttal egy Nemzeti Paktumot, amely a GDP 2%-ának a védelemre való elkülönítését írta elő, és most elérkeztünk a GDP 2,5%-ának elkülönítésére, ami jelentős forrást jelent katonai képességeink fejlesztésére.

Mi azon szövetségesek közé tartozunk, akik megértették és vállalták ezt az elkötelezettséget a kezdetektől fogva.

Románia hozzájárult és hozzájárul a NATO-missziókhoz és műveletekhez. Jelentős katonai jelenléttel rendelkezünk a Nyugat-Balkánon, a legfontosabbak vagyunk, és közvetlenül hozzájárulunk a Fekete-tenger biztonságához.

Ilyen körülmények között a NATO határai kiemelt jelentőségűvé válnak, és a Romániát is magában foglaló keleti szárny megerősítése hosszú távú prioritás marad.

Feltétel nélkül támogatjuk Ukrajnát, és következetesen hozzájárulunk a szövetségi partnerek, különösen a legsebezhetőbbek erős támogatásához.

Ezzel egyidejűleg a Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanácson belül stratégiákat és intézkedéseket fogadtunk el a román hadsereg teljes modernizációja érdekében, szövetségeseinkkel azonos ütemben.

Bonyolult szomszédságunk van Oroszországgal, mindig is tisztában voltunk az ebből a helyzetből fakadó kockázatokkal és fenyegetésekkel, és alaposan felkészültünk arra, hogy polgáraink teljes biztonságát biztosítsuk.

Románia nem tudott volna gazdaságilag fejlődni, nem vonzott volna tőkét és befektetőket az életszínvonal emeléséhez, ha nem lettek volna biztos nemzetbiztonsági garanciák. Ezek a garanciák pedig közvetlenül kapcsolódnak hazánk katonai modernizációjához, de az észak-atlanti szövetségben való tagságunkhoz is.

Jelenleg Románia a NATO, valamint az Európai Unió tekintélyes tagja. Ez egy olyan státusz, amelyet az elmúlt években kivívtunk, elkötelezettségről, kül- és biztonságpolitikánk stratégiai kiszámíthatóságáról, stabilitásáról, professzionalizmusáról és azon alapvető értékek közvetlen tiszteletéről téve tanúságot , amelyekre az Észak-atlanti Szövetség és az Európai Unió épül.

Ráadásul folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az Atlanti-óceán két partját a lehető legközelebb hozzuk, mert igen, számunkra a transzatlanti kapcsolat elengedhetetlen.

Olyan biztonsági kontextusban vagyunk, ahol úgy gondolom, hogy itt az ideje, hogy országunk még nagyobb felelősséget vállaljon az euro-atlanti vezetői struktúrákon belül.

Ez egy olyan állam legitim törekvése, amely radikális átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, és amely ezt a tapasztalatot felhasználhatja egy új vízió kialakítására arról, hogyan tudunk gyorsan és hatékonyan reagálni a kihívások és veszélyek változatos és összetett skálájára.

Mélyen megértjük a jelenlegi biztonsági helyzetet, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború által kiegyensúlyozatlan helyzetet, beleértve azokat a történelmi kihívásokat is, amelyekkel régiónk szembesült. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a NATO-nak a maga részéről meg kell újítania küldetése nézőpontját.

Kelet-Európa értékes hozzájárulást jelent a NATO-n belüli megbeszélésekhez és döntésekhez.

A régió kiegyensúlyozott, erős és befolyásos képviseletével a Szövetség képes lesz a legjobb döntéseket meghozni, amelyek megfelelnek minden tagállam igényeinek és aggályainak.

Mindezen okok miatt úgy döntöttem, hogy részt veszek a NATO főtitkári posztjára kiírt pályázaton.

A jelölést Románia nevében teljes felelősséggel vállalom, és enneka döntésnek az alapja Románia teljesítménye, román elnökként két mandátum alatt felhalmozott tapasztalat, a NATO, Európa és különösen térségünk előtt álló kihívások mély megértése, és szilárd elkötelezettségem a NATO alapvető értékei és céljai iránt.

nyilatkozta Klaus Iohannis

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy