Korszerű hulladékválogató Remetén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

logosor-egyesA Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer (SMID) című projekt keretében Remetén felépült egyike a legmodernebb újrahasznosítható hulladékok válogatására szolgáló gépsoroknak. A létesítmény hatásáról beszélgettünk Zólya A. Lászlóval, a megyei önkormányzat projektvezetőjével.

– A közelmúltban került beszerelésre Remetén az újrahasznosítható hulladékokat szelektáló gépsor. Valóban egyik legjobbja Európa ilyen jellegű berendezéseinek?

– Nem szeretnék nagy szavakat mondani, ugyanis nem ismerjük annyira az európai szabványokat, hogy kijelenthetnénk: a miénk a legjobb hulladékválogató a kontinensen. A létesítmény felszerelései német és svéd gyártmányúak, a legkorszerűbbek közé tartoznak.

Melyek a részei egy ilyen berendezésnek és mi a működési elv?

– A gépsor feladata a lakosságtól begyűlt hulladékból kiválogatni a még hasznosítható részt. Három összetevője van: az előkészítő, a válogató és a tömörítő. Az első lépés a szemeteszsákok kibontása ezután a hulladékot gumiszalag szállítja a következő szintre ahol megtörténik a kézi válogatás. Az így szétválogatott hulladékot tömörítik és raktározzák az értékesítésig.

Hány munkahely teremtődik a szemétválogatóval?

– Előrejelzések szerint 27 személyre lesz szükség, akik két műszakban dolgoznak majd. A végső döntés azonban a szolgáltatóé, mi megszabjuk a minőségi és mennyiségi mutatókat és szigorúan fogjuk követni ezek betartását.

Mi újat hozott a remetei hulladékválogató állomás a meglévő szentsimoni állomással szemben?

– A szentsimoniban is ugyanezeket a munkafázisokat végzik mint Remetén, csak sokkal kisebb méretekben. A szentsimoni állomás évi 5700 tonnát dolgoz fel, míg a remetei állomás évi 15.600 tonnát, a berendezés korszerűbb és nagyobb a hatásfoka.

A hulladéklerakó állomásra kerülő szemetet előválogatják? Ez a lakosság feladata lenne? Jelenleg Csíkszereda lakossága három külön edénybe gyűjti a háztartási hulladékot ám szállításkor összeöntik. Fog ez változni?

– Ez a kérdés a szelektív hulladékgyűjtés lényegét érinti. A Hargita megyei integrált rendszer úgy van tervezve, hogy az újrahasznosítható hulladék szétválogatása a lakosság által történjen. Európa országaiban ez így történik, a szolgáltató nem előválogat. Ez a legnagyobb kihívás, ugyanis ha a lakosság nem érzi ennek fontosságát és nem gyűjti szelektíven a szemetet, akkor a SMID projekt nem éri el a célját. A főcél pedig minél inkább csökkenteni a végleges lerakóba szállítandó háztartási hulladék mennyiségét. Ezzel eljutottunk a második célkitűzésig, vagyis minél nagyobb mennyiségű hulladékot újrahasznosítani és azt értékesíteni. Az így szerzett nyereséggel fenntartható a megyei SMID program, a megyei tanács felszabadul ezen költségek alól(megjegyzendő, hogy a törvények nem is engedik ezt meg), a lakosság pedig nem fizet évről évre nagyobb díjakat erre a szolgáltatásra. Valóban bosszantó a lakosságra nézve, hogy a szállító összeönti a szemetet a szállításkor azért, hogy néhány liter üzemanyagot megspóroljon. A jövőre nézve ez megoldható úgy, hogy a szolgáltatót szelektív szállításra kötelezik. A szelektív hulladékgyűjtés állandó téma a SMID-en belül, főleg miután az integrált hulladékgazdálkodási rendszer regionális üzemeltetője megválasztásra kerül.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy