Magyar Péter, az ellenzék hangja: „A FIDESZ az erdélyi magyarokat szavazatgyűjtésre használja”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Magyar Péter, a magyarországi ellenzék vezére, a FIDESZ erdélyi politikai manipulációjára hívja fel a figyelmet.

Az elmúlt évek legnagyobb magyarországi politikai tüntetésén Magyar Péter az ellenzék központi figurája lett, aki kényes kérdéseket vetett fel a FIDESZ, az erdélyi magyar közösség és az RMDSZ- el való meglepő szövetség kapcsán.

A budapesti Kossuth téren összegyűlt több százezer ember előtt Magyar állt a középpontban, aki a magyarországi helyzetről, az egyház és az állam összefonódásáról beszélt. De az egyik fő téma a FIDESZ és az erdélyi magyarság bonyolult viszonya volt.

Magyar rámutatott, hogy egyre több erdélyi magyarban tudatosul, hogy a FIDESZ szavazatszerzésre használja ki őket. Kiemelte az oligarchák létezését a régióban, és azt, hogy a FIDESZ-szel együtt hogyan használják fel a szükségtelen befektetéseket a közvélemény manipulálására és a politikai támogatás megszerzésére.

A Marosvásárhelyi Rádiónak adott interjúban a FIDESZ és az RMDSZ közötti kapcsolatról kérdezték Magyart. Elárulta, hogy bár a két párt a múltban ellenség volt, most politikai szövetséget kötöttek. A FIDESZ, amely kezdetben az RMDSZ ellen volt, és más pártokat és vezetőket támogatott, a Transtelex.ro szerint szövetkezett az RMDSZ-el, hogy szavazatokat nyerjen a parlamenti választásokon.

Magyar a szövetséget a FIDESZ elvtelenségének példájaként jellemezte. Megjegyezte, hogy az RMDSZ-ben korrekt politikusok vannak, de a FIDESZ a politikai szövetségektől függetlenül a hatalomra és a pénzre koncentrál.

Másrészt Erdélyről szólva Magyar kifejezte szeretetét a régió iránt, megjegyezve annak fejlődését, különösen Kolozsvárét, amelyet egyes magyar városokhoz hasonlított. Kiemelte, hogy a fejlődés ellenére Erdély még mindig fontos hely számára.

Végezetül Magyar hangsúlyozta, hogy bárkivel képes együttműködni, de nem tartja szükségesnek az RMDSZ-el való koalíciót ahhoz, hogy jó legyen az együttműködés közte és pártja között. Párhuzamot vont a FIDESZ erdélyi politikája és más régiók között, utalva arra, hogy a FIDESZ a szomszédos országok gazdaságát és politikusait használja fel a politikai hatalom megszerzéséhez.

Magyar Péter erős ellenzéki hang lett Magyarországon, fontos kérdéseket vetett fel a politikával, az erdélyi magyarsággal való kapcsolattal és az RMDSZ-el való szövetséggel kapcsolatban. Egyértelmű, hogy a bonyolult politikai környezetben ezek a kérdések továbbra is a figyelem középpontjában lesznek a június 9-i európai parlamenti választások előtt.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy