Magyarország miniszterelnöke részt vesz Tusnádfürdőn a Nyári Egyetemen. A rendezvény mottója- „A béke ideje”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke idén is előadást tart a Tusnádfürdői Nyári Egyetemen, amelyre jövő héten kerül sor – tájékoztat az AGERPRES.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a tábor politikai programjának felelőse kijelentette, hogy a magyar miniszterelnök előadása a rendezvény programjának fő pontjai közé tartozik.

„Tusványosnak vannak nagyon stabil pontjai a programban, például Orbán Viktor miniszterelnök szombaton (július 22-én) Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével együtt tartott előadása” – mondta.

Elmondta, hogy a magyar miniszterelnök valószínűleg idén tartja a hagyományos találkozót a Kárpát-medencei magyarságot képviselő szervezetek, pártok vezetőivel, de rámutatott, hogy ez a megbeszélés a miniszterelnöki kabinet szervezésében zajlik, az eseménnyel párhuzamosan.

Sándor Krisztina kitért arra is, hogy a Tusnádfürdői Nyári Egyetem idei mottója a „A béke ideje”, és a környék háborújához kapcsolódik, a rendezvényen minden évben fontos és aktuális témákat vitatnak meg.

A Nyári Egyetem programjában, mint minden évben, szerepel a hagyományos kerekasztal, amelyen a környező országok magyarságát képviselő Kárpát-medencei egyesületek és politikai pártok vezetői vesznek részt, ahol Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is jelen lesz.

A román meghívottakkal kapcsolatban Sándor Krisztina elmondta, hogy kevesen vannak, az elmúlt években a rendezvényen a magyar-magyar kapcsolatokra helyezték a hangsúlyt, és a román résztvevők általában nem vesznek részt a Nyári Egyetem munkálatain.

Megemlítette, hogy Marcel Boloş pénzügyminisztert meghívták az eseményre, de ő még nem erősítette meg részvételét, Viorel Hrebenciuc volt parlamenti képviselőt és több román elemzőt. Emellett a szervezők szerint Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke is részt venne a munkálatokban.

A résztvevők között lesz ugyanakkor az RMDSZ vezetője, Kelemen Hunor, Tánczos Barna és Cseke Attila volt miniszterek, valamint több romániai és magyarországi államtitkár is.

A Tusnádfürdői Nyári Egyetemen többek között a jövő évi romániai választások, az energiapolitika, az egyház magyar közösségre gyakorolt ​​hatása, valamint az oktatással, az autonómiával vagy az úzvölgyi temető helyzetével kapcsolatos témák szerepelnek.

A háború témájáról az esemény minden napján vitáznak politikusok, elemzők, sőt a kulturális szféra szereplői is.

„Fontos téma a háború is, minden nap van legalább egy megbeszélésünk, vagy akár több, különböző sátrakban, ahol politikai programokat tartanak, és ezt a témát politikusok és elemzők, kultúremberek is megvitatják, mert az a tény, hogy háború van a szomszédban mindennapi életünk számos területére hatással van, és hatással van a kulturális programokra és életünk más dimenzióira is” – mondta Sándor Krisztina.

A rendezvény főszervezője, Popa Ilona elmondta, hogy a Tusnádfürdői Nyári Egyetemen 500 programot tartanak, a megbeszéléseken ezer vendég vesz részt.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy