Medvék járnak Tusnádfürdő utcáin; a polgármester folyamatos megfigyelést kér

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ursTöbb medvét is láttak Tusnádfürdő utcáin járkálni az elmúlt időszakban, a településen ez amúgy megszokott dolog, azonban kellemetlen a helybéli lakosok számára.

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere kedden azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy már nem tudják számon tartani az erdőből érkező medvéket, amelyek az utcákon keresnek élelmet maguknak. „Nem egy medve van, többen vannak, meg sem tudjuk számolni őket, az utcákon járkálnak. Az este láttam, hogy valaki lefilmezett egy medvét három boccsal. Nem tudom már, mit tehetünk. Mondtam a kollégáimnak, vegyék fel a kapcsolatot a környezetvédelmi hivatallal, beszéljünk velük és lássuk, hogy mi a teendő” – mondta a polgármester. Albert Tibor szerint a környezetvédelmi ügynökség sem tehet sok mindent a probléma megoldására, mivel „a törvényeket úgy alkották, hogy a medvét jobban védik, mint az embereket”.

A polgármester szerint a medvék elszaporodtak, nem elég nagy a környező erdőkben a területük és ezért jönnek az üdülőtelepre élelem után kutatva. A helyi lakosok már nem tartanak szárnyasokat sem, mert ezeket folyamatosan megölik a medvék, a kutyákat nem kötik meg, mert a nagyvadak több házőrző ebet is megöltek.

Albert Tibor polgármester szerint az egyetlen megoldás a vadőrök általi folyamatos megfigyelés lenne, akiknek etetniük is kellene a medvéket, hogy ne jöjjenek a város területére élelemért.

„Szükség volna a folyamatos megfigyelésükre, ezt kérem a környezetvédelmi minisztériumtól, legyen egy vadőrökből álló csapat, akik járőrözzenek és tartsák távol a medvéket az üdülőteleptől. Szerintem ez az egyetlen megoldás” – mondta Tusnádfürdő polgármestere, aki szerint a minisztérium megoldása nem jó, ugyanis az elköltöztetett medvék helyére más medvék költöznek be a környékbeli erdőkből.

A környezetvédelmi ügynökség képviselői azt mondták, még nem értesítették őket az ügyről, amikor ez megtörténik, megpróbálnak megoldást találni a helyi hatóságokkal együtt.

Tusnádfürdő lakói gyakran szembesülnek medvék jelenlétével az üdülőtelepen, majdnem minden évben elfognak egy példányt és máshová költöztetik.

Hargita megye más településein is okoznak gondot a medvék. Ebben az idényben már három személy került kórházba medvetámadás következtében és több állatot is megöltek a medvék.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy