Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megtörténtek az első őrizetbe vételek EU forrásokkal kapcsolatos csalási ügyben

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság Marosvásárhely Területi osztályának ügyészei bűnvádi eljárást indítottak és   2016 március 2-ai kezdettel 24 órára őrizetbe vették a következő vádlottakat:

Gálfalvy Zoltán, a marosvásárhelyi Hidroizolatii KFT adminisztrátora, a következő bűncselekményekre vonatkozóan:

-szervezett bűnözői csoport létrehozása,

-hamis iratok több rendbeli rosszhiszemű használata és bemutatása uniós alapok igazságtalanul való megnyerése érdekében,

-adócsalásból való többszöri helytelen részesedés

-ismételt pénzmosás,

-megvesztegetés.

Köntés Loránd és Ciuraru János, mindketten kereskedelmi társaságok adminisztrátorai, az alábbi bűncselekményekre vonatkozóan:

-szervezett bűnözői csoport létrehozása,

-többrendbeli adócsalásban való részesség,

-sorozatos pénzmosás,

Fábián Levente és Fodor Vilmos Elemér,mindketten fantomcégek adminisztrátorai, a következő bűncselekményekre vonatkozóan:

-szervezett bűnözői csoport támogatása,

-sorozatos pénzmosás,

Mihalca George-Liviu, a Halászati Igazgatóság Brassó Regionális Központ tanácsadója, megvesztegetés elfogadásának bűncselekménye miatt, Továbbá az ügyészek elrendelték az alábbi gyanúsítottak bűnügyi nyomozását:

Demeter Attila, banki alkalmazott, munkahelyi titkos,illetve nem nyilvános információk közzétételének bűncselekménye miatt,

HIDROIZOLATII KFT-Marosvásárhely,az alábbi bűncselekményekkel kapcsolatban:

– hamis iratok több rendbeli rosszhiszemű használata és bemutatása uniós alapok igazságtalanul való megnyerése érdekében,

-sorozatos adócsalás

Az ügyészek adatokkal és bizonyítékokkal vázolják fel a következő tényeket:

2014 októberében Gálfalvy Zoltán,Köntés Lóránd és Ciuraru János szervezett bűnözői csoportot hoztak létre, amelyik 2016 februárjáig összehangoltan működött és több bűncselekményt követett el uniós alapú pénzekkel. Az említett időszakban a csoport tevékenységét Fábián Levente és Fodor Vilmos Elemér is támogatta.

Konkrétan, 2014 április 23-án, Gálfalvy Zoltán vádlott, a Hidroizolatii Kft adminisztrátori minőségében egy jelenleg is érvényes, vissza nem térítendő támogatási szerződést kötött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériummal, „Afrikai harcsa szuperintenzív tenyésztése és feldolgozása” néven, 10.253.501,93 lej értékben.

2014 október-2015 december közötti időszakban Gálfalvy Zoltán,a bűnözői csoport tagjainak támogatásával, olyan hamis számlákat adott le a dokumentáció részeként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amelyeket nem valós tranzakciók alapján állítottak ki. Ezáltal a Hidroizolatii Kft jogtalanul jutott 2.862.422,43 lej vissza nem térítendő támogatáshoz, amely összeget egy fantomcég számlájára utaltak.

Utólag, Gálfalvy Zoltán visszavonta ezt az összeget és bevezette a gazdasági körforgásba társhitel címen. Ezen művelet többszöri megismétlése során a Hidroizolatii cég 5.568.490 lejhez jutott.

Ugyanabban az időszakban Gálfalvy Zoltán vádlott arra kényszerítette a Hidroizolatii cég könyvelőjét, hogy 20 hamis számlát iktasson a cég könyvvitelébe, amelyeknek nem volt valós tranzakció alapja és amelyek összértéke 8.962.765 lej.

2015 december 21-én Gálfalvy Zoltán vádlott átadott 390 lej értékű élelmiszer és nem élelmiszer jellegű termékeket Mihalca George Liviu-nak,azzal a céllal, hogy ez utóbbi kedvezően ellenőrizze és hagyja jóvá a projekt dokumentációját és az addig elvégzett munkálatokat a Hidroizolatii Kft-nél.

2015 december 3-án, Demeter Attila gyanúsított, banki alkalmazott miután értesült, hogy az ügyészek pénzügyi adatokat gyűjtenek a Köntés Lóránd vezette cégről, ezt elmondta Gálfalvy Zoltánnak. Ezáltal befolyásolta a bűnügyi nyomozást.

A vádlottak és gyanúsítottak tudomására hozták a vádakat és jogi helyzetüket, a Büntető törvénykönyv 309 és 307-es cikkelye alapján.

2016 március 3-án, Gálfalvy Zoltán, Köntés Lóránd, Ciuraru János, Fábián Levente, Fodor Vilmos Elemér és Mihalca George Liviu-vádlottakat átadták a Marosvásárhelyi Törvényszéknek 30 napos előzetes letartóztatást javasolva.

Pontosítunk, hogy a bűnvádi eljárás elindítása és folytatása a büntető törvényköny által szabályozott eljárások, céljuk a bizonyítékok benyújtásának jogi keretet teremteni, ami egy esetben sem zárhatja ki az ártatlanság vélelmét.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.