Megtörténtek az első őrizetbe vételek EU forrásokkal kapcsolatos csalási ügyben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság Marosvásárhely Területi osztályának ügyészei bűnvádi eljárást indítottak és   2016 március 2-ai kezdettel 24 órára őrizetbe vették a következő vádlottakat:

Gálfalvy Zoltán, a marosvásárhelyi Hidroizolatii KFT adminisztrátora, a következő bűncselekményekre vonatkozóan:

-szervezett bűnözői csoport létrehozása,

-hamis iratok több rendbeli rosszhiszemű használata és bemutatása uniós alapok igazságtalanul való megnyerése érdekében,

-adócsalásból való többszöri helytelen részesedés

-ismételt pénzmosás,

-megvesztegetés.

Köntés Loránd és Ciuraru János, mindketten kereskedelmi társaságok adminisztrátorai, az alábbi bűncselekményekre vonatkozóan:

-szervezett bűnözői csoport létrehozása,

-többrendbeli adócsalásban való részesség,

-sorozatos pénzmosás,

Fábián Levente és Fodor Vilmos Elemér,mindketten fantomcégek adminisztrátorai, a következő bűncselekményekre vonatkozóan:

-szervezett bűnözői csoport támogatása,

-sorozatos pénzmosás,

Mihalca George-Liviu, a Halászati Igazgatóság Brassó Regionális Központ tanácsadója, megvesztegetés elfogadásának bűncselekménye miatt, Továbbá az ügyészek elrendelték az alábbi gyanúsítottak bűnügyi nyomozását:

Demeter Attila, banki alkalmazott, munkahelyi titkos,illetve nem nyilvános információk közzétételének bűncselekménye miatt,

HIDROIZOLATII KFT-Marosvásárhely,az alábbi bűncselekményekkel kapcsolatban:

– hamis iratok több rendbeli rosszhiszemű használata és bemutatása uniós alapok igazságtalanul való megnyerése érdekében,

-sorozatos adócsalás

Az ügyészek adatokkal és bizonyítékokkal vázolják fel a következő tényeket:

2014 októberében Gálfalvy Zoltán,Köntés Lóránd és Ciuraru János szervezett bűnözői csoportot hoztak létre, amelyik 2016 februárjáig összehangoltan működött és több bűncselekményt követett el uniós alapú pénzekkel. Az említett időszakban a csoport tevékenységét Fábián Levente és Fodor Vilmos Elemér is támogatta.

Konkrétan, 2014 április 23-án, Gálfalvy Zoltán vádlott, a Hidroizolatii Kft adminisztrátori minőségében egy jelenleg is érvényes, vissza nem térítendő támogatási szerződést kötött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériummal, „Afrikai harcsa szuperintenzív tenyésztése és feldolgozása” néven, 10.253.501,93 lej értékben.

2014 október-2015 december közötti időszakban Gálfalvy Zoltán,a bűnözői csoport tagjainak támogatásával, olyan hamis számlákat adott le a dokumentáció részeként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amelyeket nem valós tranzakciók alapján állítottak ki. Ezáltal a Hidroizolatii Kft jogtalanul jutott 2.862.422,43 lej vissza nem térítendő támogatáshoz, amely összeget egy fantomcég számlájára utaltak.

Utólag, Gálfalvy Zoltán visszavonta ezt az összeget és bevezette a gazdasági körforgásba társhitel címen. Ezen művelet többszöri megismétlése során a Hidroizolatii cég 5.568.490 lejhez jutott.

Ugyanabban az időszakban Gálfalvy Zoltán vádlott arra kényszerítette a Hidroizolatii cég könyvelőjét, hogy 20 hamis számlát iktasson a cég könyvvitelébe, amelyeknek nem volt valós tranzakció alapja és amelyek összértéke 8.962.765 lej.

2015 december 21-én Gálfalvy Zoltán vádlott átadott 390 lej értékű élelmiszer és nem élelmiszer jellegű termékeket Mihalca George Liviu-nak,azzal a céllal, hogy ez utóbbi kedvezően ellenőrizze és hagyja jóvá a projekt dokumentációját és az addig elvégzett munkálatokat a Hidroizolatii Kft-nél.

2015 december 3-án, Demeter Attila gyanúsított, banki alkalmazott miután értesült, hogy az ügyészek pénzügyi adatokat gyűjtenek a Köntés Lóránd vezette cégről, ezt elmondta Gálfalvy Zoltánnak. Ezáltal befolyásolta a bűnügyi nyomozást.

A vádlottak és gyanúsítottak tudomására hozták a vádakat és jogi helyzetüket, a Büntető törvénykönyv 309 és 307-es cikkelye alapján.

2016 március 3-án, Gálfalvy Zoltán, Köntés Lóránd, Ciuraru János, Fábián Levente, Fodor Vilmos Elemér és Mihalca George Liviu-vádlottakat átadták a Marosvásárhelyi Törvényszéknek 30 napos előzetes letartóztatást javasolva.

Pontosítunk, hogy a bűnvádi eljárás elindítása és folytatása a büntető törvényköny által szabályozott eljárások, céljuk a bizonyítékok benyújtásának jogi keretet teremteni, ami egy esetben sem zárhatja ki az ártatlanság vélelmét.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy