Mezőgazdasági termékek feldolgozására kiírt pályázat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Vidéki Befektetési Ügynökség (AFIR) 2016 október 31- én 16 óráig fogad el mezőgazdasági termékek feldolgozására benyújtott pályázatokat a „Befektetési támogatás a mezőgazdasági termékek feldolgozására/ értékesítésére” elnevezésű, 2014- 2020- as Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 4.2 számú alintézkedéseként.

Az alintézkedés költségvetése a 2016- os évi kiírásra 93,5 millió euró. A pályázatokat online lehet benyújtani az ügynökség www.afir.info oldalán. A benyújtási küszöbérték legkevesebb 15 pont, ezalatt a pontszám alatt nem fogadnak el semmilyen vissza nem térítendő támogatási kérést a 4.2 alintézkedésen belül.

A pályázat olyan befektetésekre irányul, amelyeknek célkitűzése mezőgazdasági termékek feldolgozására/értékesítésére szakosodott egységek létrehozása, illetve modernizálása, új technológiák bevezetése új termékek, illetve új eljárások kifejlesztése, környezetvédelmi intézkedések foganatosítása, munkahelyek létrehozása, a megújuló energiaforrásokból származó energia termelésére és felhasználására irányuló befektetések ösztönzése ezekben az egységekben.

Jelen intézkedés összhangban van a 2016 márciusában Dacian Cioloș miniszterelnök által elindított „a falusi középosztály fejlesztésére szánt intézkedéscsomaggal”, amely bátorítja az együttműködést és társulást a mezőgazdaságban, minden szinten. Az intézkedéscsomag megtekinthető a Kormány www.gov.ro honlapján a Célkitűzések (Obiective) címen, Strategii-Politici- Programe alcímen.

Az érdeklődők ingyenesen megtekinthetik a pályázók kézikönyvét- Ghidul Solicitantului – az ügynökség www.afir.info honlapján, a 4.2 alintézkedés (submasura4.2) címen.

További tudnivalók

A 4.2 alintézkedés keretén belül elnyert pályázattal, a kedvezményezettől és a tervezett befektetéstől függően, a támogatás értéke: 1 millió euró/ pályázat (olyan kis- és középvállalkozásoknak, amelyek nem egy integrált élelmiszerlánchoz vezető befektetéseket terveznek); 1,5 millió euró/pályázat (más típusú vállalkozásoknak, amelyek nem egy integrált élelmiszerlánchoz vezető befektetéseket terveznek); 2,5 millió euró/pályázat (olyan befektetések esetében, amelyek integrált élelmiszerlánchoz vezetnek, a pályázó típusától függetlenül, társulások részére is).

A vissza nem térítendő támogatás a támogatható kiadások legtöbb 50%- a lehet. A vissza nem térítendő támogatás 20%- al növelhető az Európai Innovációs Partnerség által támogatott műveleteknél.

A 4.2 alintézkedés által biztosított támogatás jogosult kedvezményezetteinek skálája széleskörű, a PFA- tól, az II (Intreprindere Individuala) vagy IF (Intreprindere Familiala) keresztül a Kft- ig, termelőszövetkezetek, társasok, termelői csoportok. A vissza nem térítendő támogatás tárgyi, illetve nem tárgyi beruházásokra érvényes.

Tárgyi beruházásnak számít: a feldolgozó egységek, egy fázisnak, illetve az egész technológiai folyamatnak (begyűjtés- tárolás- válogatás- feldolgozás- értékesítés) helyet biztosító épület felépítése, modernizálása, kiterjesztése, felszerelése.

Példák begyűjtő központra: tejbegyűjtő-, átvevő- és hűtő központ; tojásbegyűjtő-, átvevő-, válogató- és csomagoló központ; zöldségátvevő-, válogató-, csomagoló központ; olajos magvak és gabona begyűjtésére, szárítására, válogatására, tisztítására létrehozott központ. Támogatható beruházás ezenkívül a környezetvédelmi intézkedések érdekében épített épületek, belső úthálózat és közművesítés, a projekt számára szükséges csatlakozások, a projekt során tervezett tevékenységeket követő térfigyelő rendszerek beszerelése. Továbbá támogatható: a termelési folyamatban résztvevő személyzet számára laboratórium, szűrő típusú öltözők, állatorvosi iroda, a művezetők irodái, az osztályvezető irodája, étkezési helyiség, stb. kialakításával járó költségek.

Nem tárgyi jellegű beruházásokból adódó költségek, amelyek támogathatók: a minőségirányítási és élelmiszer- biztonsági rendszerek megszervezése és végrehajtása; a projekt tárgyi beruházásával kapcsolatos technológiák, patentek és licencek megvásárlása, szoftvervásárlás, a feldolgozási folyamat során nyert termék értékesítéséhez kötődő kiadások, amelynek értéke nem lehet több a támogatható érték 5%- nál és 30.000 eurónál (honlap létrehozása a saját termék népszerűsítése és értékesítése érdekében, termék felcímkézése, védjegy/márka létrehozása).

Ahhoz, hogy támogatható legyen a pályázat általános költségeinek (tanácsadás, tervezés, monitorozás, menedzsment, gazdasági és környezetvédelmi tanácsadás honoráriuma, bizonylatok ellenértéke) összhangban kell lennie az Európai Unió Szabályzatának 45. bekezdésének előírásaival, és be kell illeszkednie a projekt építési- szerelési támogatható költségeinek 10%- ba és a vásárlási beruházások értékének 5%- ba.

AFIR—Közszolgálati Osztály/Sajtóiroda—004 031 860 27 24/59

birou.presa@afir.info; www.afir.info

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy