NATO tagországok több mint 100 biztonsági szakértője és magas rangú tisztségviselője érkezett Bukarestbe a Román Csendőrség meghívására

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Folyó év február 27-én Ernest J. Herold, A NATO biztonsági beruházási helyettes titkára, valamint Carmen Daniela Dan belügyminiszter asszony jelenlétében megkezdődtek „A rendőrség NATO stabilitási képességei a felmerülő biztonsági kihívások kontextusában” elnevezésű program második nemzetközi műhelyének munkálatai.

A csendőrség által Románia a házigazdája ezen eseménynek, a NATO Stabilitási Műveletek Kiválósági Központon (NATO SP COE) belüli „Támogató nemzet” minőségben. A cél az Észak- Atlanti Tanács támogatásával a csendőrség típusú erők képességeinek támogatása NATO-n belüli rendőri missziók kezelésében.

A találkozó munkálataira a fővárosi Parlament épületében, valamint a „Mihai Viteazul” tisztiiskola székhelyén került sor. A találkozón részt vesznek még a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium, valamint a Politikai Tudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének képviselői is.

A Román Csendőrséget Lucian Gavrila ezredes és Sebastian Cucos alezredes képviselik.

A projekt indítványozása a 2016-os varsói NATO Találkozó eredményeként jött létre, amikor a NATO azonosította a stabilitási műveletekben való fokozottabb részvétel szükségszerűségét. Az első műhelyre Rómában került sor, a 3. és 4. modulra pedig Amszterdamban, illetve Vicenza- ban kerül sor.

Kiegészítő információk:

A „Támogató nemzet” minőség egy helyet biztosít a Belügyminisztériumon keresztül Romániának a Vezetőbizottságban, a Központ tevékenységét koordináló szervben, meghatározva a jövőbeli akciók prioritásait és irányát.

2015-ös évtől a Román Csendőrséget, illetve a Belügyminisztériumot Teodor Cernat őrnagy képviseli a Vezetőbizottságban.

A Stabilitási Műveletek Kiválósági Központja a NATO szándékából jött létre, célja azon műveletek zökkenőmentes megvalósítása érdekében, amelyekben a Szövetség erői vesznek részt, valamint a katonai státussal rendelkező erők is, mint amilyen a Román Csendőrség is.

Olaszország- ahol létrejött a Központ- mint befogadó nemzet, tanulmányokat, koncepciókat, doktrínákat és biztonsági előírásokat dolgoz ki, a nemzetközi küldetésekben részt vevő, katonai státusszal rendelkező rendőrségi erők és katonai szervezetek számára szervez kiképző tanfolyamokat.

A „Támogató nemzet” státusz birtokában Románia a csendőrség által három funkciót szerzett, ezek egyike kulcsfontosságú- a Megtanult Leckék osztályának vezetője-, a további két funkció az Elemzés/Kiértékelés és kísérletezési Alosztály vezetője, illetve az Oktatási és Együttműködési Alosztályon belüli asszisztens.

Információs és Közszolgálati Iroda

Peste-100-de-înalți-oficiali-şi-experți-în-domeniul-securității

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy