”Nem változtathatunk a játékszabályokon közvetlenül a választások előtt”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

„Nem változtathatunk a játékszabályokon közvetlenül a választások előtt”-nyilatkozta Kelemen Hunor a választási törvény esetleges módosításával kapcsolatban.

„Az RMDSZ változatlanul az egyfordulós polgármester-választást támogatja.Ahogy azt tavaly kényelmes többséggel,beleértve a PNL politikusainak a szavazatait is,elfogadta a parlament”-nyilatkozta Kelemen Hunor,a Dacian Ciolos miniszterelnökkel való konzultációt követően.

„Álláspontunk határozott és kitartó,és mivel elvekről van szó nem is gondolom,hogy kellene rajta változtatni bizonyos felek kívánsága szerint”fejtette ki Kelemen Hunor.Az RMDSZ elnöke hozzátette,hogy a törvény módosítására volt lehetőség korábban,de akkor a PSD és a PNL is szinte egyhangúlag támogatta az egyfordulás választást.

Kelemen Hunor arra is emlékeztetett,hogy az alkotmánybíróság döntése értelmében egy évvel a választások előtt nem lehet módosítani a vonatkozó törvényt.”Ha nem fogadjuk el azt,hogy vannak elvek amelyeket nem változtathatunk meg folyton,akkor veszélyes precedenst teremtünk.Ha elfogadjuk azt,hogy menetközben változtatunk a játékszabályokon,akkor mi a garancia arra,hogy néhány nappal a választások előtt nem kérhet valaki újabb módosítást vagy nem teszik ugyanezt a parlamenti választásokkor?”hangsúlyozta az RMDSZ elnöke,aki szerint nem lehet és nem szabad olyan kompromisszumokat kötni,amelyek hosszú távon a jogállamiságot vagy a parlament működését árnyékolják be.

„Az számít,hogy képesek vagyunk-e a törvényeket alkalmazni,a jogállamiság alapértékei mellett kitartani és nem az,hogy ki nyer vagy veszít abból,hogy egy- vagy kétfordulós a választás”-ismertette Kelemen Hunor az RMDSZ álláspontját.

Kiadja az RMDSZ Sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy