Nem várható túl nagy gyúródás Hargita megyében az urnáknál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nemsokára parlamenti választások lesznek Hargita megyében is.

A román nemzetiségű választópolgárok nem nagyon érdekeltek a magyar politikusokban, akik nagyrészt csak magyar nyelven jelentettek meg választási kampányanyagot. Valóban érthetetlen ez a viselkedésmód, amely nemcsak arrogánsan dacos, hanem egyenesen ostoba, ha figyelembe vesszük, hogy minden értelmes politikus megpróbálna minél több szavazatot szerezni.

Nyilván a magyar nemzetiségű választópolgárok állnak a magyar politikusok érdeklődésének középpontjában, akiknek azonban csak 35%-a vett részt a helyhatósági választásokon, ami a politikai osztály iránt érzett teljes csömörre utal.

Ami nagyon érdekes Hargita megyében a választások előtti dinamikában, hogy egyre több magyar beszél román pártokról és politikusokról. Egyáltalán nem azt a gondolatot szeretnénk sugallni, hogy a román politikusok jobbak lennének a magyaroknál, mert ez egy hamis dolog lenne. A román politikusok soraiban tízszer több az alkalmatlan, mint a magyarokéban. Csupán arra a tényre figyeltünk fel, hogy a magyar választóknak elegük van képviselőikből és vagy távol maradnak az urnáktól, vagy lassanként érdeklődésük a román pártok felé fordul.

Egy élő példája annak, hogy a magyaroknak nem okoz gondot egy román pártra és egy román emberre szavazni Gyergyótölgyes község, ahol a lakosság fele magyar, fele román nemzetiségű, és ahol 90%-ban a lakosság a Szociáldemokrata Párt román jelöltjére szavazott. Vagyis egy Hargita megyei község magyar lakosságának 95%-a egy románra szavazott, aki megmutatta, hogy dolgozik, és nemzetiségtől függetlenül a polgárok javát akarja.

Hargita megye számára nagy veszteséget jelentene, ha nem zömében magyar politikusok képviselnék továbbra is, de előbb vagy utóbb erre kerül sor, ha a magyar politikusok nem látnak dologhoz és nem hagyják abba a patáliázást.

Úgy ahogy legtöbb európai országban eltűntek a nemzetiségi pártok, úgy Romániában is el fognak tűnni, ha nem fogják fel, hogy a nemzetiségieknek, akiket képviselnek, munkahelyekre, jó fizetésekre, egészségügyi rendszerre, utakra, óvodákra van szükségük, nem pedig botrányokra és autonómiára.

Végezetül feltesszük a kérdést: Közelednek a választások. Elmegy még valaki szavazni?

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy