Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Bárki beoltathatja magát az AstraZeneca szérummal. Nincs szükség előzetes programálásra

Aki be szeretné oltatni magát az AstraZeneca által előállított szérummal, megteheti, függetlenül attól, hogy van-e időpontja.

Az AstraZeneca által előállított, COVID-19 elleni vakcinával történő oltás közvetlenül az oltási központban (csak az AstraZeneca oltóközpontokban) történő előzetes egyeztetés nélkül történik, mutat rá az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță orvos által aláírt és az egészségügyi miniszterhez, valamint a Közegészségügyi Igazgatóságokhoz címzett dokumentum, amelyhez a HotNews.ro hozzájutott.

A feltétel az, hogy az oltóközpontokban ne legyenek előzetesen programált személyek, akik elsőbbséget élveznek.

A döntést “a lakosság megszólíthatóságának csökkenése következtében” hozták meg – derül ki a Valeriu Gheorghiță által aláírt dokumentumból.

207.000 román lemondta időpontját az AstraZeneca oltásra, és a programálást megerősítők közül 99.000-en nem jelentek meg, miután az oltással összefüggő trombózissal kapcsolatos információk napvilágot láttak – mondta múlt kedden Valeriu Gheorghiță.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy nem vonja vissza az AstraZeneca vakcina használatára vonatkozó ajánlását

Az Európai Gyógyszerügynökség biztonsági bizottsága április 7-én közölte, hogy okozati összefüggés van a vérrögök előfordulása és az AstraZeneca szérummal történő oltás között, amely felvehető a nagyon ritka mellékhatások listájába. Az EMA azonban bejelentette, hogy nem vonja vissza az AstraZeneca vakcina használatára vonatkozó ajánlást, mert a hatások rendkívül ritkák. Ezeket fel kell venni a tájékoztatóba. A bizottság bejelentette, hogy e következtetés levonásakor minden létező bizonyítékot, beleértve a szakértői csoport véleményét is, figyelembe vették.

Az EMA emlékeztette az egészségügyi szakembereket, hogy tisztában kell lenniük e rendkívül ritka esetek lehetőségével 2 héttel az AstraZeneca / Vaxzevria szérummal történő oltás után.

Ezt a bejelentést követően az EU egészségügyi miniszterei online megbeszélést tartottak, amelynek során nem sikerült közös döntést hozniuk az AstraZeneca oltásról.

Az oltási kampány kezdete óta 2.326.484 embert immunizáltak, ebből 1.435.730 megkapta mindkét oltási dózist.

Romániában 254 oltási központ működik, 360 oltóponttal.

Forrás: Digi24.ro, HotNews.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.