Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Peste 400 de de elevi din Harghita au trimis scrisori persoanelor publice care i-au provocat la lectură

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Peste 400 de elevi din Harghita au trimis scrisori persoanelor publice care i-au provocat să citească, de Ziua Naţională a Lecturii, iar 33 dintre ei au fost premiaţi. Rezultatele au fost făcute făcute publice vineri, 6 mai.

Amintim că , în luna februarie, de Ziua Naţională a Lecturii, mai multe persoane publice din Harghita sau care au legătură cu judeţul au acceptat provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii, în cadrul unui proiect intitulat „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română…altfel”.

Provocarea de a promova lectura a fost acceptată de Demeter Levente – inspector școlar general al IȘJ Harghita,  Andrea Fincziski – actriță,  Borboly Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Tanczos Barna -Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Amalia Jere – procuror,  Cătălin Nunu – jurnalist Digi24,  Sergiu Sîngeorzan – medic epidemiolog, Szántó Mihály – şeful Poliţiei Locale Odorheiu Secuiesc, Pavel Bartoş – actor și Bojte Csaba- călugăr franciscan.

Activitatea s-a desfășurat în mediul online, invitaţii prezentând, exclusiv în limba română, una sau chiar mai multe dintre cărţile preferate.

Cărţile au putut fi alese din orice domeniu, indiferent de naţionalitatea autorilor, respectându-se criteriul relevanţei pentru publicul-ţintă (elevi de gimnaziu şi de liceu).

După ce au ascultat recomandările la lectură făcute de invitaţi, elevii care s-au simţit provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber, după care au redactat, în limba română, o scrisoare adresată invitatului.

Scrisorile au fost scanate şi trimise Inspectoratului Şcolar, iar invitaţii le-au citat şi au ales câte trei scrisori care le-au atras atenţia.

Proiectul a avut un real succes în rândul copiilor, fiind trimise un număr de 433 de scrisori celor zece invitaţi.

Iniţiatoarea proiectului, inspectorul de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, a declarat pentru AGERPRES că proiectul şi-a atins toate obiectivele şi deja se află în pregătire cea de-a doua ediţie a evenimentului.

„ <Provocarea la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel> şi-a atins toate obiectivele. Dincolo de impactul măsurat în cifre (aproape 5000 de elevi participanţi, 10 invitaţi de seamă, 433 de scrisori, 33 de elevi şi 25 de profesori premiaţi), desigur, impresionat, rămâne ceva intangibil, însă mult mai valoros. Programul face parte dintr-o strategie pe care, alături de colegii mei, profesorii de limba şi literatura română, o aplicăm zi de zi, oră de oră: depăşirea unor bariere: lingvistice, culturale, atitudinale şi multe altele. Urmează ediţia a II-a. Avem deja confirmări de implicare din partea unor invitaţi extraordinari, care au acceptat provocarea de a promova lectura în rândul tinerilor noştri.”, a precizat  Manuela Nicoleta Stîngă.

Cei 33 de elevi selectaţi şi profesorii lor îndrumători vor petrece o zi la un centru spa din Odorheiu Secuiesc
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.