Romániában is egyedülálló, ultramodern berendezés került a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felszerelései közé

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Sanador

Egy ultramodern vesekőzúzó készülék szolgálja a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház betegeit. A sajtónak 2020. július 8-án, szerdán bemutatott berendezés egyedülálló az országban, és – a szakemberek elvárásainak megfelelően – minimálisan invazív beavatkozást biztosít a vesekőben szenvedő betegek csaknem 90% -ának.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere az esemény megnyitóján rámutatott, hogy a koronavírus-járvány nagy kihívások elé állította és továbbra is állítja a kórházat, de az intézmény fejlesztései is folyamatban vannak. „Megtiszteltetés számomra, hogy bejelenthetem, hogy üzembe helyezzük a vesekőzúzó készüléket. Nagyon szükségszerű szolgáltatásról és egy nagy értékű eszközről van szó, 4,1 millió lejbe került. Tavaly az állam által nyújtott finanszírozásból vásárolták meg, Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, az RMDSZ képviselőinek segítségével. Üzembe helyeztük a betegek, a közösség érdekében „- mondta a menedzser.

Dr. Albert Claudiu urológus főorvos, a kórház urológiai osztályának vezetője elmondta: ez egy álom valóra váltása, mivel egy nagyon nagy teljesítményű eszköz és nélkülözhetetlen a vesekő kezelésében. „Segítségével minimálisan invazív beavatkozással kezelhetjük a betegeket. A veseköveket külső sokkhullámokkal szétzúzzuk és ugyanazon a napon a páciens hazamehet. Az esetek közel 90% -át így meg lehet oldani. Nagyon sok beteget várok a jövőben, mert egy olyan eszköz, amely nem létezik máshol a térségben, és egyedülálló az országban is ”- magyarázta a főorvos.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megyei Tanács elnöke köszönetét fejezte ki az RMDSZ parlamenti csoportjainak. „Az RMDSZ segített abban, hogy ezt az összeget megkapjuk az állami költségvetésből, emellett a megyei tanács is hozzájárult, és sikerült megtennünk ezt a beruházást. Köszönet az orvosoknak és a kórház vezetőségének is a kezdeményezésért, célunk elérése, hogy klinikai és regionális jelentőségű kórházunk legyen, sok kezdeményezést igényel”- mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Dr. Albert Claudiu megemlítette, hogy a vesekő betegek száma évről évre növekszik, és ezért sok betegre számít. Az első három vesekőzúzó beavatkozást már elvégezték a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, jó eredményekkel.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy