Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mikor volt a legerősebb földrengés Romániában?

Foto: INCDFP

 

Tudják, mikor volt a legerősebb földrengés Romániában? Nos, nem az 1977-es, nem is az 1940-es földrengések, amelyek során jelentős anyagi károk keletkeztek és számos emberéletet követeltek.

Az 1802 október 26-i földrengés volt a legerősebb Romániában és egyike a legerősebbeknek Európában. A földrengés 150 kilométeres mélységben jött létre, magnitúdója 7,9 Mw, erőssége IX-es volt. A vranceai földrengés 2 és fél percig tartott, és a földmozgás hasonlított a tenger hullámzására.

A kor számos forrása szerint négy ember vesztette életét és több százan megsebesültek. Bukarestben és az ország más területein számos tűzeset és geomorfológiai jelenségek keletkeztek a talaj szintjén, a talaj megrepedezett és víz tört fel.

A legerősebben érintett város Bukarest volt, de Brassóban, Rozsnyón, Botfaluban, Bereckben, Iasi-ban jeleztek nagyobb károkat, kisebbeket Nagyszebenben és Segesváron. A Coltea kolostor részeként 1709-1714 között épült Coltea- torony (54 m magas) súlyosan megrongálódott.

A földrengés intenzitásának ellipszise É-D irányú volt, és Moszkvában, Leningrádban, Varsóban, Isztambulban és Athénban érezhető volt.

Az érintett mikroszeizmikus terület több mint 2 millió km² volt.

Forrás: Országos Földfizikai Kutatási és Fejlesztési Intézet/INCDFP/.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.