Síelés közben megsérült turisták a Hargita megyei síterepeken. A mentőknek 17 ilyen beavatkozásuk volt az elmúlt hétvégén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Hargita megyei hegyimentők az elmúlt két hétben több mint 30 esetben avatkoztak be, többségükben a sípályákon balesetet szenvedett embereken segítettek, de a hegyvidéki turistaösvényeken eltévedteket is megmentették.

Hargita Megye Tanácsának Barlangi- és Hegyimentő Közszolgálatának vezetője, Fekete Örs az AGERPRES-nek elmondta, a megyében a legtöbb pályán lehet síelni, és a legtöbb beavatkozás a síelés közben megsérülők esetében történik.

Az idézett forrás szerint az elmúlt hétvégén 17 ilyen beavatkozás történt, esés következtében törést, ficamot, szalagszakadást szenvedett személyek esetében a megye lejtőin Borszéktől Csíksomlyóig, illetve a Madarasi Hargitától Hargitafürdőig.

Fekete Örs kifejtette, hogy ezeknek a baleseteknek nagy része figyelmetlenségből, de a nem megfelelő felszerelésből is következik.

A hegyimentők egy 15 fős csoportnak is segítségére voltak, akik eltévedtek egy hegyi ösvényen a Békás- szoros környékén, és a Madarasi Hargitán eltévedt személynek is segítettek, aki nem találta a visszafelé vezető utat.

Fekete Örs azt javasolta a síelőknek, hogy viseljenek megfelelő felszerelést, legyenek figyelmesek, mert a pályák zsúfoltak, valamint a fizikai állapotnak és felkészültségnek megfelelő nehézségi fokú pályákat válasszanak.

A túrázók is használjanak megfelelő felszerelést, legyenek fizikailag jó állapotban, vigyenek magukkal meleg teát, ételt, fejlámpát és figyeljenek arra, hogy a mobiltelefon akkumulátora fel legyen töltve, hogy szükség esetén segítséget kérhessenek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy