Sokan nem fizetnek egészségügyi biztosítást

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Megközelítőleg 54.000 Hargita megyei személy nem járul hozzá befizetéseivel az egészségügyi biztosítási rendszerhez és gazdasági szempontból nem létezik, nyilatkozta a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igazgatója, Duda Tihamér, a Hargita Megye Gazdasági Tanácsadó testületének első ülésén.

Statisztikai adatok szerint 257.000 személynek van biztosított státusza Hargita megyében, ezek közül 137.000 konkrét adófizető, 120.000 pedig társbiztosított, diák, egyetemista, a szociális védőháló vagy különleges törvények kedvezményezettje. A megye lakosságának 17 százalékát kitevő körülbelül 54.000 személynek nincs stabil, konkrét jövedelme és nem járul hozzá semmilyen biztosítási rendszerhez.

„Érthetőbben fogalmazva 54.000 olyan személy van Hargita megyében, aki gazdasági szempontból nem létezik, nem adózik, nincs állandó jövedelme, nincs kiadott ingatlanjuk, egyszerűen nincsenek nyilvántartva, mint adófizetők. Ez az a kritikus pont, amikor azt mondjuk, hogy ezeket a személyeket be kell vonni a rendszerbe munkahelyek teremtésével vagy más módon. Fontos, hogy ők is a biztosítási rendszer részei legyenek. Ugyanis, ha ehhez a rendszerhez nem járulnak hozzá, akkor más rendszerhez sem valószínű. Tehát a megye összlakosságának 17%- a gazdaságilag nem létezik”, mondta Duda Tihamér.

Hargita megyében az egészségügyi biztosításból befolyó összeg 167 millió lej, a költségek 240 millió lejre rúgnak, ez 72 milliós, azaz 30%- os hiányt jelent. Duda Tihamér javasolta, hogy a társbiztosítottak is adózzanak, esetleg valamilyen államilag nyújtott kedvezményen keresztül, de mindenképp a törvénykezés módosításra szorul ilyen területen.

A biztosítás nélküli személyek nagy számát tekintve, Tánczos Barna az RMDSZ szenátusi csoportjának vezetője, a Gazdasági Tanácsadó Testület moderátora elmondta, hogy a kialakult súlyos helyzet a Kormány helytelen szociálpolitikájának tulajdonítható. „Megállapításunk szerint súlyos dolog, hogy egy megye lakosságának fele nem rendelkezik egészségügyi biztosítással és a szociálisan támogatottak sorába tartozik. Számos megyében számít általános kérdésnek ez a kialakult helyzet, ami a Kormány helytelen szociálpolitikájának tulajdonítható. Ha folyton túllicitálunk és naponta újabb szociális támogatások ötleteivel állunk elő, emelve a társadalmi támogatások összegét a választási kampányokban, és nem inkább az aktív lakosságra figyelünk, hanem a támogatott réteg voksait igyekszünk megszerezni, az országot teljesen rossz irányba sodorjuk”, mondta Tánczos Barna az Agerpres- nek.

A Hargita Megye Tanácsa által szervezett Hargita Megyei Gazdasági Tanácsadó Testület első ülésén bemutatták a szülőföldjükön maradni vágyó fiatalok rendelkezésére álló lehetőségeket, mint építkezési telkek felajánlását a fészekrakóknak, ösztöndíj biztosítását a tanulni vágyóknak, a fiatal végzősöket alkalmazó vállalkozók támogatását.

Borboly Csaba megyei tanácselnök kiemelte, hogy az általa vezetett intézmény nem illetékes a megye gazdasági fejlesztésében, amiért a törvény módosítását fogja kérni a Megyei Tanácsok Egyesületén keresztül. Reményét fejezte ki, hogy a Hargita Megyei Gazdasági Tanácsadó Testület ülésein a decentralizált intézmények, a helyi hatóságok és a vállalkozók képviselői megoldásokat fognak találni a konkrét problémákra.

Forrás: agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy