Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jelentős támogatás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára

A Csíkszereda Megyei Sürgősségi Kórház és Hargita Megye Tanácsa egy közös projekt nyomán európai pénzt kapnak, amelyet a felmerült és a jövőbeni költségek fedezésére fordítanak, védőeszközökre, de a nagyteljesítményű eszközökkel való ellátásra is.

A pályázatot a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében, Európai Uniós alapokból finanszírozza az Európai Fejlesztések Minisztériuma a projektet, melyből vissza nem térítendő támogatás 19.281.472 lej a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházé.

A pályázat által segítséget kap a kórház már megvásárolt védőfelszerelés árának a megtérítésére, illetve további védőfelszerelés és fertőtlenítőszerek megvásárlására. 435.018 lejt visszakap az intézmény a 2020-ban a sürgősségi állapot idején közvetlen vásárlással beszerzett védőfelszerelés költségeiből. További 10.912.937 lejt pedig a 2020 május – december közötti időszakban közbeszerzési eljárással megvásárolt védőfelszerelés és fertőtlenítőszer költségeinek megtérítésére, illetve az idén még szükséges védőfelszerelés és fertőtlenítőszer beszerzésére fordíthat a kórház.

A pályázat keretében 7.800.000 lej értékben felszerelést vásárol kórház. Így például be fog szerezni az intézmény egy fertőtlenítő robotot, amelynek 379.000 lej az értéke, egy PCR-tesztek elvégzésére alkalmas készüléket, amelynek 164.000 lej az értéke, továbbá a tesztelési tevékenység segítésére genom szekventátort és pipettázó robotot is. A pályázat keretében vásárolunk továbbá szívultrahang-készüléket, amelynek 1.170.000 lej az értéke és 8 intenzív terápiás ágyat is, 144.000 lej értékben. 10 lélegeztetőgép megvásárlása is szerepel a projektben, 1.035.000 lej értékben szerez be a kórház ilyen készülékeket, továbbá 10 betegellenőrző monitor megvásárlása is tervbe van véve, ezekre 770.000 lejt lehet fordítani. 5 dialízis gépet is vásárol a kórház, 355.000 lej tervezett értékben, illetve 5 hordozható víztisztító berendezést ezekhez, egyenként 90.000 lej értékben.

Dr. Konrád Judit, a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház vezetője kijelentette, hogy a járvány kezdete óta rengeteg segítséget kapott a kórház a közösségtől, az adományozóktól, de ennek ellenére a védőeszközök biztosítása nagy teher volt. “E projekt révén a teher könnyebb lesz. Olyan orvosi eszközöket vásárolunk, amelyek nemcsak most, hanem a következő években is nagyon hasznosak lesznek a pácienseink számára “- mondta a menedzser.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy mind a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház személyzete, mind a vezetése igazi követendő példa: “Nagyon bíztam abban, hogy támogatást kapunk ehhez a projekthez, és így megelőzhetjük a helyzeteket, amelyek egy évvel ezelőtt mindannyiunk számára teljesen ismeretlenek voltak. ”

László Botond, a kórház gazdasági igazgatója felidézte, milyen nehéz volt gazdasági szempontból a világjárvány első periódusa a kórház számára: “Például március 15. és május 15. között a kórház 2,5 millió lejt költött kórházi felszerelésre. Védő és fertőtlenítő anyagokra. A hatályos jogszabályok szerint a projekt révén a kórház 435 018 lejt fog visszakapni ebből az összegből. ”

Dr. Bartha István, a kórház intenzív osztályának főorvosa elmondta, hogy az intenzív osztályon a legtöbb beteg légzési elégtelenséggel küzd, és mechanikus ventillációra szorul, a projekt részeként új eszközöket vásárolnak.

Ilyés Andrea nefrológus elmondta, hogy nagy szükség van a projekten belül megvásárolt 5 eszközre. Ezek a hemodialízis és hemofiltrációs állomások mobilisak lesznek, és ha a körülmények megengedik, a hemodialízist a páciens ágyánál lehet elvégezni.

A projektre 2020. február 1. és 2021. december 31. között kerül sor.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.