Székelyföld Története három kötetben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

FILE0181Szerdán, július 20- án a Tusványos Nyári Szabadegyetemen bemutatták a Székelyek Történetének 3 kötetét, melynek létrehozói az Erdélyi Múzeum Egyesület, a Magyar Akadémia és a Haáz Rezső Múzeum. 23 történész és archeológus írta a monográfiát 2.200 oldalon, amelyet eddig 5.000 példányban adták ki. Aki szeretné megvásárolni 250 lej ellenértékért megteheti.

A kötetek bemutatásán a 23 szerzőből csak heten voltan jelen és a rendezvény kiegyensúlyozottsága érdekében a szervezők két kritikust is meghívtak.

A bemutató moderátora, Székely István azzal a pontosítással kezdte mondanivalóját, hogy a mai székelyeknek egyre erősebb a nemzetiségi tudatuk. Székelynek lenni nem ugyanaz, mint romániai magyarnak lenni. A Haáz Rezső Múzeum igazgatója, Miklós Zoltán szerint nagyon időszerű volt a kötetek megjelenése, több múltbeli dolgot tisztázandó. 9 személyből álló kiadói bizottságra volt szükség a kötetek kiadásához, a nagyszámú, ugyanazon időben a köteteken dolgozó szakember koordinálásához. Kolumbán Zsuzsa, a bizottság képviselője szerint ezek a könyvek nem tudományos jellegűek, éppen azért, hogy minél több emberhez eljusson, és az olvasó megértse az olvasottakat.

FILE0180A bemutatón jelenlevő kritikusok egyike, Fehér János elismerte, hogy nehezére esett elvállalni ezt a szerepet, de a jó munkavégzés érdekében ezt a könyvet is kell illesse kritika. A kritikus szerint a kötetek nem mindig koherensek, nincsenek logikusan felépítve, gyakoriak az ismétlések, ami nélkül 20%- al rövidebb lehetne a könyv. Ugyanakkor az 1848- as forradalmat közel 100 oldalon taglalja, ami túlzás.

Nagy Botond kritikus több átfedésre és homályosságra világított rá, olyan statisztikai adatokat és időpontokat említ a szerző, amelyek nem lehetnek valósak. Továbbá arra is rámutatott, hogy a történészek és archeológusok tudatosan elhanyagolták a román irodalom említését is.

A szerzők elfogadták a kritikát, az említett tévedéseket az egymástól való független alkotásnak és a túl nagyszámú szerzőnek tulajdonítják.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy