Tánczos Barna: részmegoldás az egy éves határidő a föld-visszaszolgáltatások esetében – fogadják el az RMDSZ erre vonatkozó törvénytervezetét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ideiglenes megoldásnak számít a tavaly decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet, amely egy évig hosszabbítja meg a jogtalanul elvett földek visszaszolgáltatásának határidejét. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt kérte tavaly ősszel a technokrata kormánytól, hogy egy sürgősségi rendelet elfogadása révén 2017. január 1-jéről 2020-ig hosszabbítsa meg a visszaszolgáltatások határidejét, azonban ezt csak 2018. január 1-jéig hosszabbították meg” – mutatott tá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora Bukarestben. 

A Szövetség székelyföldi törvényhozója úgy értékelte, hogy a technokraták által szabott szűkös határidő miatt továbbra is fennáll a visszaállamosítás kockázata, veszélybe kerülhetnek azok a földterületek, amelyeket a gazdák már évek óta használnak, de még nem kaptak rá birtoklevelet. „Emellett a 2013-as évi 165-ös számú törvény továbbra is tartalmaz ellentmondásos  előírásokat, amelyekkel az RMDSZ nem ért egyet, a Cioloș-kormány ugyanis decemberi ülésén a határidő meghosszabbításán kívül a jogszabályban más módosításokat is eszközölt. Ezért Korodi Attila képviselővel továbbra is fenntartjuk az általunk 2016 szeptemberében beterjesztett törvénytervezetet, amelyben kérjük a föld-visszaszolgáltatások határidejének 2025-ig történő meghosszabbítását. Ezt egyeztettük az Országos Kataszteri Hivatallal, tehát ez egy szakemberek által vállalt, reális határidő, amíg rendezni lehet a birtokviszonyokat” – hangsúlyozta a szenátor. Az RMDSZ Hargita megyei szenátora szerint egy demokratikus államban az államosítás nem lehet megoldás, ezért Korodi Attila képviselővel továbbra is szorgalmazni fogják a 2013-as évi 165-ös számú törvény mielőbbi módosítását, amíg a területtulajdonosok számára olyan megoldást biztosítanak majd, amely kizárja a visszaállamosítás lehetőségét.

Mint ismert, tavaly decemberben a technokrata kormány 2017. január 1-jéről 2018. január 1-jére módosította a jogtalanul elvett földek visszaszolgáltatásának határidejét, azaz a Szövetség által kért határidőnél három évvel rövidebb periódust szabott a folyamat lezárására. A sürgősségi kormányrendelet értelmében jövő év elejéig kell megoldani a visszaigénylési kérelmeket és a földterületek birtokba helyezését, ellenkező esetben a vissza nem szolgáltatott földterületek 2018. január 1. után az Országos Mezőgazdasági Földalapba kerülnek, amelyet az Állami Földalap kezel.

A Hargita megyei törvényhozók, Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő szerint a Cioloș-kabinet által megszabott új határidő ideiglenes megoldásnak jó, de egy év alatt nem kivitelezhető a visszaszolgáltatások lezárása.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy