Tánczos Barna: Prelungirea cu un an a termenului pentru finalizarea retrocedărilor este o soluție parțială – cerem adoptarea propunerii UDMR formulate în acest sens

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 ”Ordonanța de urgență adoptată la finele lunii decembrie și prin care se prelungește cu un an termenul final pentru retrocedarea terenurilor confiscate abuziv în perioada regimului comunist este o soluție parțială. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut Guvernului, în toamna anului trecut, ca prin adoptarea unei ordonanțe de urgență să schimbe termenul de finalizare a retrocedărilor, stabilit pentru 1 ianuarie 2017, pentru anul 2020. Însă Guvernul a decis prorogarea doar cu un an a acestui termen, până la 1 ianuarie 2018”, a declarat joi la București, Tánczos Barna, senator UDMR de Harghita.

Parlamentarul Uniunii este de părere că din cauza termenului scurt prevăzut de Guvernul tehnocrat există în continuare riscul renaționalizării, pot fi puse în pericol acele terenuri care, de mai mulți ani, sunt utilizate de proprietari, dar aceștia nu au intrat, încă, în posesia titlurilor de proprietate.

 „Totodată, și Legea nr. 165/2013 conține prevederi contradictorii, cu care UDMR nu este de acord. Guvernul Cioloș, în ședința din luna decembrie, a operat și alte modificări pe lângă prelungirea termenului de finalizare a procesului de retrocedare. Prin urmare, ne menținem propunere formulată în proiectul de lege inițiat în luna septembrie 2016, prin care solicităm prelungirea datei limită până în anul 2025. Este un termen realist, asumat de specialiștii din Oficiul de Cadastru și ministerul de resort, nu unul departe de realitate, precum cel de acum”, a subliniat senatorul UDMR.

Tanczos Barna consideră că renaționalizarea nu poate fi o soluție reală într-un stat democratic, în consecință, va susține în continuare, împreună cu deputatul Korodi Attila, modificarea, cât mai curând, a Legii nr.165/2013, până la găsirea unei soluții adecvate pentru proprietarii de terenuri agricole, care să excludă posibilitatea renaționalizării.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul tehnocrat a prelungit cu doar un an termenul prevăzut pentru 1 ianuarie 2017, ca dată limită pentru finalizarea procesului de restituire a terenurilor, cu trei ani mai puțin față de termenul solicitat de UDMR.

Potrivit OUG, până în luna ianuarie a anului viitor trebuie soluționate toate cererile de restituire și efectuarea punerilor în posesie, respectiv eliberarea titlurilor de proprietate. În caz contrar, terenurile nerestituite foștilor proprietari cu titlu de proprietate intră de drept, de la 1 ianuarie 2018, în Fondul Național al terenurilor agricole, care urmează a fi administrat de Fondul Proprietății de Stat.

Parlamentarii UDMR, Tánczos Barna și Korodi Attila, sunt de părere că noul termen stabilit de Cabinetul Cioloș este potrivit ca o soluție de moment, însă într-un an nu poate fi finalizat procesul de retrocedare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy