Te ismered a földrengés vagy árvíz esetén megszólaló riasztó jelzéseket?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sokan nem ismerik az árvíz, földrengés vagy háború esetén leadott riasztó jelzéseket, amikor pedig hallják megszólalni a jelzéseket, nem is tudják, miért szólnak.

Katasztrófák esetén a lakosságot figyelmezető hangjelzések, légiriadót megelőző riasztás és a riadó megszűnése

A riasztójelzések időtartama két perc minden riasztóberendezés esetében, kivéve a sűrített levegővel működő riasztókat, amelyeknél ez az időtartam egy perc.

A KATASZTRÓFA esetén megszólaló riasztó jelzés ismerete a legfontosabb. Ez 5, egyenként 16 másodperc időtartamú hangjelzésből áll, 10 másodperces szünetekkel. A sűrített levegővel működő szirénák esetében a jelzés 5, egyenként 8 másodperces időtartamú hangjelzésből áll, 5 másodperces szünetekkel.

Ha a riasztó egymásután ötször szólal meg, az természeti katasztrófa közeledését jelenti, ha pedig tizenötször, akkor háborút jelez.

A LÉGIRIADÓ 15, egyenként 4 másodperces hangjelzésből áll, 4 másodperces szünetekkel. A sűrített levegős berendezések esetén 15, egyenként 2 másodperces időtartamú hangjelzés követi egymást, 2 másodperces szünetekkel.

A LÉGIRIADÓT MEGELŐZŐ RIASZTÁS 3, egyenként 32 másodperces hangjelzésből áll, 12 másodperces szünetekkel. A sűrített levegővel működő riasztók esetében 3, egyenként 1 másodperc időtartamú hangjelzés követi egymást, 6 másodperces szünetekkel. A megelőző riasztás figyelmezeti a hatóságokat egy lehetséges katasztrófára, vagy légitámadásra

A RIADÓ BEFEJEZÉSÉT egy 2 perces időtartamú, ugyanolyan intenzitású, folyamatos hangjelzés adja tudtul. A sűrített levegővel működő riasztóberendezéseknél ez egy egyperces, ugyanolyan intenzitású, folyamatos hangjelzés.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy