Véget ért a 2022-es Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Véget ért a 2022-es Nemzetközi Jazzfesztivál, a színek, hangok és mozgások kavalkádja, amely megrázta Csíkszereda város kulturális életét. A fesztivál öt napja alatt 14 koncert és kapcsolódó rendezvény vonzott nagyszámú látogatót. Szilágyi Nóra, a fesztivál főszervezője, az évente megrendezett eseményről beszélt, amelyet nem szabad kihagyniuk a jazz szerelmeseinek.

Hogyan értékeli a szervezőcsapat az idei fesztivált?

Csodálatos volt minden szempontból, egyszerűen nem találok szavakat a leírására, minden a helyén volt, mindenki tudta, mit csinál, és még az időjárás is mellénk állt: a fesztivál nagy zivatar és vihar nélkül telt el. Hihetetlenül hálás vagyok mindezért. Köszönet a csapatnak, akik ilyen profi munkát végeztek és a közönségnek, hogy eljöttek és annyira szerették a fesztivált idén!

Mit emelne ki az idei programból?

Sok mindent kiemelhetnénk, de a legszembetűnőbb Tigran Hamasyan koncertje volt, amely mindannyiunkat egy másik világba vitt. Néhányan a lebegésről beszéltek, mások meditatív állapotban voltak, vagy éppen sírtak. Ami engem illet, teljesen elvesztettem az időérzékem, és a koncert úgy tűnt számomra, hogy 1,5 óra helyett legfeljebb fél óráig tartott, annyira intenzív és sokkoló volt.

A fesztivál színvonalas zenei kínálata közül kiemelném a bukaresti RVQ – Radu Vâlcu Quintet zenekart, akik a vártnál jóval komolyabb zenét hoztak, vagy a Grey Parist és a csodálatos Hot Jazz Bandet, akiknek lelkes közönsége az esőben is állt. A táncprogram, amit Bordás Attilával közösen találtunk ki a Nat Osborn Band koncerten, nagy sikert aratott, és azonnal beleszerettünk Net Osborn hangjába.

Meg kell említeni a Kulissza kávézó előtti Petőfi színpadot is, ahol a Random Trip remek hangulatot varázsolt Vibe Changers című koncertjével, majd a csíkszeredai Folkfantastic, a kolozsvári Edina&Friends és Danics Dóra-Sinha Róbertet, akik rendkívüli koncertet adtak a nagyközönségnek.

Milyen volt a koncertek látogatottsága? Honnan jött a közönség?

A fesztivál minden napján volt egy remek előadónk, így más városokból is sokan érkeztek, és a Mikó-vár udvara eléggé megtelt. Sok külföldi jazzbarát is érkezett. Gyanítottam, hogy ha egy napra tesszük Tigrant és Luiza Zant, akkor a román ajkú közönséget is vonzhatjuk. És így is lett.

Mennyire befolyásolta a menetrendet a viharos időjárás?

Az időjárással abszolút nem volt gond. Míg más eseményeket szétzúzott a vihar, mi áldottak voltunk, hiszen csak két koncert alatt esett az eső, de egyiket sem zavarta meg ez a körülmény. Ráadásul az eső nagyon passzolt a Grey Paris koncert hangulatához… Nagyon jó volt látni a színpad előtt álló, esőben ringatózó és táncoló közönséget.

A másik koncertet a Hot Jazz Band adta, akik engedélyünkkel fél órára megálltak, hogy elálljon az eső, de a közönség tapsolt, hogy folytassák. Jómagam szinte végig esőkabátban táncoltam az első sor szélén.

Hogyan fogadták a jazzfestményt? Megvásárolták az alkotásokat?

Nagyon szép alkotások születtek, ismét mindenki élvezte a festők és grafikusok jelenlétét. A festmények közül kettő biztosan elkelt, a többi majd később, a reklámozásban segítünk.

És volt még jazzvonat, jazzkocsma, gyerekfoglalkozások, egyéb érdekességek…

A híres jazz-zenészről, JAZZ COOL TRAINről elnevezett jazzvonat mindenki arcára mosolyt csalt, hiszen felnőttként nem igazán van esélye ilyen vonaton utazni, főleg ha nincs gyereked. Én például utaztam egyben a fiammal Szovátán, majd otthon Csíkszeredában egy városnapi rendezvényen. Szeretném megköszönni a vonat tulajdonosának, hogy elfogadta a meghívást és éjjel 11-12 között is maradt, hogy ennyi örömet szerezzen a nézőknek!

A Cadillac és a többi oldtimer autó, amellyel éjszaka szállítottuk a sztárokat és a művészeket az ANT-ba, a jam session helyszínére, ugyanolyan sikeresek voltak. Köszönet a helyi oldtimer autógyűjtőknek és az ANT Klub tulajdonosoknak, Alinak és Zsoltnak.

A Mikó- vár előtti zenés programok és kézműves foglalkozások mindkét napon sok gyereket vonzottak, köszönhetően Szabó Katának, a Mycreativeplace vezetőjének és a HelloWuudhu csapatának, akik velük közösen készítettek gyönyörű tárgyakat.

A Wild to Wear kistáskái és neccei, valamint kézzel készített fülbevalói is nagy sikert arattak, és Fazakas Barna reklámgrafikáját is nagyra értékelték.

Mi köze volt a CAMP_Coexistence 2022 intenzív tánctábornak a jazzfesztiválhoz? A tánc és a festészet programba vételével elmondhatjuk, hogy idén egy összművészeti fesztiválról beszélünk.

A közönség nagyon élvezte a táncosok hirtelen felbukkanását, szerintem felpezsdítették a hangulatot például a Random Trip koncerten vagy a Nat Osborn Band koncerten. Valóban, a művészetek nagyon jól összejöttek az idei jazzfesztiválon, és ez örömömre szolgál, mert ezt szerettem volna elérni. Mindez nem történt volna meg ennyi művész és nyitott ember nélkül városunkban. A fesztivál lebonyolítása ugyanakkor nem jöhetett volna létre támogatók nélkül, akik közül kiemelném a csíkszeredai városházát, a Magyar Turisztikai Ügynökséget, a Zajta Közösségi Alapítványt, a Nemzeti Együttműködési Alapot, a MOL-New Europe Alapítványt, a Magyar Kultúráért Alapítványt és a Petőfi Kulturális Ügynökséget. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a többi társszervezőnek, partnernek, szponzornak és médiapartnernek, akiknek a neve a fesztivál frissített honlapján www.jazzfestival.ro szerepel.

Találkozzunk jövőre is hasonló örömmel!

Fotó: Kinga Kelemen

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy