Véget ért a 2022-es Csíkszeredai Régizenei Fesztivál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A zene és a természet fiatalító és magával ragadó erejével telve zártuk az idei fesztivált, amely július 9-17 között Csíkszeredát a régizene fővárosává tette. Lehet, hogy kevésbé lesz látható a nagyközönség számára, de a fesztivál ideje alatt intenzív tanulási és gyakorlási folyamat zajlik a nap folyamán, a háttérben, próbákkal és közös fellépésekkel, amitől ez az esemény olyan különleges, és kiváló helyszín lehet találkozásra, ötletelésre és a kölcsönös tanulásra. Idén pedig örömmel tapasztaltuk, hogy szakadatlan az érdeklődés a régizene iránt, a közönség pedig nagyra értékelte a rendezvények programját, tisztelegve a hazai és nemzetközi művészek, valamint a teltházas szervezők csapata előtt.

A XIV. alkalommal megrendezett Régizenei Nyári Egyetem hallgatói és oktatói július 10. és 15. között zenével töltötték meg a Márton Áron Gimnázium fenséges termeit. Számokban: nyolc mesterképzés, kilenc tanár, öt kísérő és fordító, 60 résztvevő hallgató.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 rendezvény volt, 16 koncerttel, két zenés helytörténeti körúttal, könyvbemutatóval, dokumentumfilm-vetítéssel, borkóstolóval, reneszánsz játéknappal gyerekeknek és egy régizenei Zengőovival a kicsiknek.

Idén öt ország több mint 170 zenészének tapsolt a közönség. Köszönjük a rendkívüli zenei élményt a fesztivál programjában szereplő fellépőknek és együtteseknek: Obsidienne (FR), Schola Gregoriana Siculeni (RO), Concerto Spiralis (HU, RO), Sempre (RO), Cipriana Smărăndescu (IT), Canlar (HU) ), Kájoni Consort (RO), Codex (RO), Flauto Dolce (RO), a Fesztivál Barokk Zenekara (RO), Carmina Renascentia (RO), Musica Historica (RO), Erich Türk (RO) és Hortus Musicus (EE).

Nagy népszerűségnek örvendtek a múzeum régészei által vezetett zenés helytörténeti túrák is Csíksomlyón és Szépvízen, a két természetjáráson közel százan kísértek el bennünket. Köszönjük a Csíki Székely Múzeumnak és a Szépvízi Városházának az együttműködést. Külön köszönet a Concerto Spiralisnak és a Role együttesnek, valamint Hunyadi Koppánynak, Benedek Magor Tibornak és Csibi Dávidnak.

Az Ádám Rebeka zenepedagógus vezette Zengőovit is nagyon jól fogadták, három napon keresztül harminc gyereknek volt lehetősége dalokra, zenei alkotásokra. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Zengőovi jövőre is a fesztivál része lesz.

Szombaton hagyományosan a gyerekek reneszánsz napja volt, kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal, Mátyás király korabeli hangulattal, harci bemutatókkal és reneszánsz játékokkal kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Csodálatos volt a reneszánsz táncház, kiváló táncoktatókkal, csodálatos zenével, vári hangulatban.

Összegzésképpen elmondható, hogy a természet témája nagyon kielégítő volt, és reméljük, hogy a fotók és kisfilmek a régizene gazdag és különleges világába nyújtanak betekintést azoknak, akik nem tudtak jelen lenni a fesztiválon. Érdemes megjegyezni a velünk együtt dolgozó, szakmai hozzáértéssel dolgozó kritikusok, zenei szakemberek és sajtó munkatársainak aktív jelenlétét is a fesztiválon. Nekünk, szervezőknek nagyon fontos, hogy színvonalas és tartalmas kulturális élményt nyújtsunk az embereknek, és hisszük, hogy a lakossági visszajelzések alapján ez idén is sikerült. Bátran kijelenthetjük, hogy a fesztivál méltó a Remarkable Art Festival (EFFE) címkéjére.

A szervező csapat, a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ munkacsoportja nevében köszönetet mondunk a szponzoroknak, a média képviselőinek, partnereinek, szolgáltatóknak, művészeknek, tanároknak, diákoknak, kísérő munkatársaknak és fordítóknak, diákoknak, önkénteseknek, valamint a közönségnek, akik mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Ennek a fesztiválnak a megszervezése óriási munka. Reméljük, hogy jövőre sikerül úgy beépíteni a tapasztalatokat, tanulságokat, hogy a gondok egy részét le tudjuk venni a páratlan hozzáállású csapat válláról.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Művelődési Központ ügyvezetője

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizenei Fesztivál művészeti vezetője

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizenei Fesztivál programmenedzsere

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy