IA AcademIA – un concept, un loc unde se învață, se creează și se păstrează obiceiul strămoșesc al producerii textilelor tradiționale

0

Articol disponibil în: Română

21291918_1563256947029884_1169641202_n

Păstrătoare înfocată a tradiţiei româneşti, ambiţioasa Timariu Cristina continuă cu succes activităţile menite să promoveze tradiţia românească pură şi să o păstreze pe pământ românesc, acolo unde îi este locul.
Astfel, în parteneriat cu Primăria Tulgheş, La Blouse Roumaine şi mai apoi cu Şcoala Gimnazială şi Muzeul din localitate, a luat fiinţă IA AcademIA care a fost inaugurată în 31 Iulie în prezenţa unor oameni deosebiţi.
Cristina Timariu a fost invitată să vorbească despre aceste proiecte şi la o televiziune naţională, la sfârşitul lunii august, de asemenea a fost prezentă la alte emisiuni şi pe radio.
Luând legătura cu acest om deschis, ne-a răspuns cu promptitudine şi ne-a dezvăluit experienţele şi activităţile pe care le-a desfăşurat în ultima perioadă, menţionând faptul că îşi doreşte ca în viitor să iniţieze un proiect similar şi în zona Bicazului.

„După mulți ani de analiză, am decis anul trecut în septembrie să ne mutăm din România; zis și făcut; Am transferat copiii la o școală din Regensburg și ne-am început noua viață după care tânjeam de mult. Am picat destul de repede la testul „Dor de Acasă” și după doar trei luni ne-am întors cu setea unui rătăcit în deșert fără apă. Un timp scurt, o experiență care mi-a schimbat total viziunea despre ceea ce înseamnă identitate culturală, imaginea României, impactul culturii noastre față de alte popoare și nu în ultimul rând, mi-am făcut o impresie despre ceea ce înseamnă să fii român în Diaspora. Nu pot decât să mă înclin în fața celor care rezistă departe de casă, de cei dragi și poate chiar de familie, mă înclin cu deosebit respect în fața românilor care voluntar, prin acțiunile lor culturale și prin implicarea lor în Diaspora, fac un nume bun României.
Ce am învățat ? Am învățat că fiecare dintre noi trebuie să punem umărul, pic cu pic, pentru a reface imaginea României. Da, cu o ie, cu un covor tradițional, cu o piesă de teatru sau cu o expoziție de fotografie. Nu contează cât, contează cum. Nu voi dezvolta prea mult subiectul „Percepția românilor în afară” pentru că stim cu toții care este realitatea, voi trece mai departe la alt motiv care m-a facut sa ma gândesc la „IA AcademIA”.

Campania Give Credit inițiată de La Blouse Roumanie.
Am fost siderată de faptul că marii creatori de modă își însușesc modele românești și le copiază perfect în colecțiile lor fără a preciza sursa inspirației. Mă gandeam văzând asta că, peste ani, vor spune cei de la Dior care au copiat aidoma cojocul din Bihor, că noi suntem cei care deținem copia, apoi Tory Burch cu mantaua oltenească pe care a reprodus-o 1 la 1 și multe alte exemple . Am vazut însă ca Yves Saint Laurent a creat cu cojoc cu un cojocar român și a prezentat Creația ca fiind de inspirație românească dând de lucru meșteșugarilor din comunitatea respectivă deci, se poate .
Cred ca este important să ne apărăm identitatea culturală pentru a putea fi bine creditați acolo unde mergem.
Am văzut așadar, ca ia deschide multe uși și multe inimi si cand spun ie, mă refer la tot ceea ce este autentic.
Mă întristează faptul că, purtăm și cumpărăm ie de China. Chinezii au înțeles repede ca pot face bani mulți contrafăcând modele ale iilor de Breaza, de Dobrogea sau de Transilvania . Mi-ar plăcea ca aceste ii să fie făcute de meșterii noștri populari și să se vândă direct din comunitățile noastre, asta ar aduce creșterea nivelului de trai în zonele rurale implicate și ar conserva patrimoniul cultural textil care a devenit atât de fragil și ușor de diluat în zilele noastre datorită lipsei legislației ferme în acest domeniu.

M-am gândit apoi că la Tulgheș exista femei care țes, cos și lucrează minunat și m-am gândit că dânsele ar putea să îi învețe și pe altii acest meșteșug . În parteneriat cu Primăria Tulgheș, La Blouse Roumaine și mai apoi cu Școala Gimnazială și Muzeul din localitate, a luat ființă IA AcademIA. A fost inaugurată in 31 Iulie in prezența unor oameni deosebiți : Andreea Tănăsescu, La Blouse Roumaine, Florentina Buzenschi de la Muzeul de Etnografie Piatra Neamț, Roxana Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Tg Neamț, Andreea Tacu, Muzeul Literaturii Romane din Iași, Ionel Simota, Uniunea Scriitorilor Români, Agnes Toma, Designer , Prof. Etnolog Nicolaie Bucur, Meșteri populari și alți oameni frumoși.

IA AcademIA este un concept, un loc unde se învață, se creează și se păstrează obiceiul strămoșesc al producerii textilelor tradiționale . Este un concept care a luat ființă la Tulgheș, dar, sper să il pot implementa în cât mai multe localități.
Sperăm ca în acestă iarnă , din Tulgheș să plece primele comenzi. Cu ajutorul Primăriei Tulgheș, vom avea un site unde meșterii populari își vor putea promova produsele, cu ajutorul Școlii au luat deja ființă atelierele de creație pentru copii, cu ajutorul Muzeului, în Octombrie vom inaugura prima colecție a iei de Tulgheș, colecție ce va avea caracter itinerant și cu ajutorul Comunității vom ține proiectul în viață pentru a putea avea continuitate .
IA AcademIA are primul student, Creatoarea de modă Agnes Toma. Apreciem interesul deosebit pentru autenticitate, pentru a crea inspirându-se de la sursă. Proiectăm ca în următorii ani, IA AcademIA să aibă propriul sediu la Tulgheș, un Centru de Textile construit special intr-un stil arhitectural autentic, dar despre asta vom vorbi pe parcurs.
Așadar, IA AcademIA este un proiect frumos, un proiect pentru comunități rurale, o școală a cărei Profesori sunt creatorii populari, un loc al sufletului și al Vetrei satului.
Sper, un proiect care să își găsească locul in cat mai multe localități.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy