Indicele de percepție a corupției (IPC) 2023 –   Ungaria, Bulgaria și România rămân cele mai corupte țări din UE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Marți, 30 ianuarie, Transparency International a publicat rezultatele Indicelui de Percepție a Corupției (IPC) pentru anul 2023, evidențiind eșecul guvernelor din întreaga lume în lupta împotriva corupției. Raportul arată că progresele în combaterea acestui flagel au fost minime sau chiar inexistente în majoritatea țărilor.

Indicele global IPC a rămas neschimbat la 43 pentru al doisprezecelea an consecutiv, semnalând serioase probleme de corupție în mai mult de două treimi din țările lumii, în special cele cu scoruri sub 50.

O observație semnificativă a indicelui statului de drept arată o scădere a funcționării sistemelor de justiție la nivel mondial. Țările cu scoruri scăzute la acest indice au și scoruri reduse la IPC, subliniind o strânsă legătură între accesul la justiție și nivelul de corupție.

În Europa de Vest și UE, IPC a înregistrat o scădere la 65 în 2023, marcând pentru prima dată în ultimul deceniu o astfel de evoluție. Chiar dacă rămâne regiunea cu cel mai mare punctaj în IPC, raportul arată că măsurile anticorupție sunt subminate de slăbirea controalelor și echilibrului în stat.

Cele mai proaste performanțe din Europa de Vest și UE sunt înregistrate de Ungaria (42), Bulgaria (45) și România (46), aceste țări reflectând deficiențe semnificative ale statului de drept.

Danemarca continuă să fie clasată ca cea mai anticoruptă țară pentru al șaselea an consecutiv, cu un scor în creștere de la 88 la 90. În contrast, Ungaria, Bulgaria și România înregistrează scoruri reduse, reflectând probleme grave în ceea ce privește corupția.

Un aspect preocupant evidențiat în raport este amenințarea la adresa statului, care subminează eforturile de combatere a corupției. În Europa, media IPC este afectată de scăderea încrederii publice în instituțiile politice și de corupția politică care subminează statul de drept.

Raportul subliniază și cazurile de reducere a responsabilității și corupție politică care subminează statul de drept, precum și atacurile la adresa jurnaliștilor și a altor organizații de supraveghere.

François Valérian, președintele Transparency International, a declarat: „Corupția va continua să prospere până când sistemele de justiție vor pedepsi faptele greșite și vor ține guvernele sub control. Este timpul să punem capăt impunității pentru corupție.

Raportul indică faptul că, în ultimii cinci ani, unele democrații de rang înalt, cum ar fi Regatul Unit, au înregistrat cele mai scăzute scoruri înregistrate vreodată. De asemenea, se subliniază îngrijorările cu privire la încercările de reducere a libertății presei și la utilizarea crescută a proceselor strategice împotriva participării publice.

Transparency International face apel la guverne pentru a oferi sistemelor de justiție independența, resursele și transparența necesare pentru a lupta eficient împotriva corupției și pentru a asigura controlul și echilibrul puterii.

Sursa: Transparency International

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy