Primarul municipiului Toplița, judecat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

AVÎRVAREI IOAN, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole “ARINIȘUL CĂLIMANI” pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

paltonPLATON STELU și ȚĂRAN FLORIN, la data faptelor primar al Municipiului Toplița respectiv șef Birou Agricol, Cadastru, Pășuni, Agenți Economici din cadrul aceleiași instituții, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals intelectual,

Cooperativă Agricolă “ARINIȘUL CĂLIMANI”, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole “Arinișul Călimani”, a completat, semnat și a depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajiști permanente, ce aparținea în realitate municipiului Toplița.

Inculpatul a beneficiat și de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și i-au pus la dispoziție documente false din care rezulta că Primăria municipiului Toplița a transferat terenul în suprafața de 758,56 ha Cooperativei Agricole “Arinișul Călimani”.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care nu exista nicio asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei Ioan și municipiul Toplița și nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta și Consiliul Local Toplița.

De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă “Arinișul – Călimani” nu deținea animale în proprietate și nu era înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.

Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei Ioan a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Avîrvarei Ioan și Platon Stelu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Comunicat DNA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy