Intervenţia asupra urşilor periculoşi, posibilă şi în afara localităților. Proiect de legea aprobat de deputați

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care se permite intervenția de urgență a autorităților, în cazul urșilor care provoacă probleme oamenilor sau provoacă pagube materiale.

Urșii vor putea fi eliminați atât în intravilan, cât și în extravilan, de către autoritățile competente și echipe specializate de vânători.
O altă prevedere importantă a legii este aceea că nu se va mai ține cont de dimensiunea animalului sau dacă este ursoaică însărcinată, dacă animalul pune în pericol viața oamenilor.

sursa foto: IJJ Harghita

Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei cu 232 de voturi pentru, 30 de voturi contra şi 23 abţineri.

Deputaţii au adoptat un amendament care modifică titlul OUG, eliminând sintagma „intravilan”, prezentă iniţial în titlul proiectului înscris pe ordinea de zi, astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan, potrivit Agerpres

Reprezentanţii UDMR au argumentat că amendamentul este unul necesar, în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice şi au invocat totodată dreptul la viaţă prevăzut de Constituţie. Deputatul Kolcsar Anquetil-Károly a declarat, în plen, că există multe persoane mutilate şi chiar ucise în urma atacurilor urşilor în judeţe precum Mureş, Harghita, Hunedoara, fiind totodată ucise sute de animale domestice şi sute de hectare de culturi agricole distruse.

„Ziua de astăzi este una foarte importantă, mai ales pentru cei care locuiesc în zone în care urşii fac ravagii. UDMR a atras atenţia, de-a lungul anilor, fiecărui guvern, că suprapopularea urşilor devine o problemă majoră care va afecta oamenii şi bunurile lor. UDMR a avut curajul să spun, cu subiect şi predicat, că în anul 2021 problema urşilor necesită o rezolvare de urgenţă. (…) Ştiu că în oraşele mari, în blocurile cu 10 etaje, ursul pare un animal drăgălaş, care este asemănat cu ursuleţul de pluş de pe canapea. Realitatea este însă total diferită pentru cei care trăiesc în judeţele afectate, unde cetăţenii sunt de-a dreptul terorizaţi de prezenţa şi de atacurile urşilor. (…) Constituţia reglementează dreptul la viaţă şi integritatea bunurilor cetăţenilor şi din acest motiv am iniţiat, alături de parlamentari UDMR, un amendament care conţine extinderea posibilităţii de intervenţie în cazul atacurilor urşilor şi în extravilan – şi pe câmp şi pe potecile turistice. Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti.”, a subliniat deputatul UDMR.

Deputatul Konczei Csaba a arătat, la rândul său, că s-a ajuns la finalul „unei perioade foarte lungi” în faţa unui pericol real, care a afectat foarte mulţi oameni şi în care s-au pierdut foarte vieţi omeneşti, iar numărul judeţelor aflate în pericolul atacurilor urşilor bruni a crescut, de la 8 judeţe, în 2016, la 13 judeţe în prezent.

Subiectul suprapopulării urşilor a fost abandonat în 2016. În între timp, multe familii au fost distruse în urma pierderii celor dragi, după atacurile urşilor, gospodării şi culturi agricole au fost distruse pentru mii de familii din România şi s-a instalat o stare de spaimă în care trăiesc multe comunităţi. (…) Cele mai mari probleme le-am identificat în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Argeş şi Bistriţa-Năsăud. Starea de spaimă a populaţiei reiese şi din apelurile de urgenţă la 112. (…) În vremuri excepţionale, luăm decizii excepţionale. (…) În Parlament, la iniţiativa grupului UDMR, am modificat acest proiect de lege, în aşa fel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. Trebuia neapărat să aducem acest amendament, având în vedere că marea majoritate a atacurilor s-au desfăşurat în extravilan – la stâne, la cantoane silvice, etc. Aceasta este o soluţie pe termen scurt „, a afirmat deputatul.

Rusa Daniel Gheorghe din partea AUR a afirmat că este clar că prin această Ordonanţă se vrea  „un braconaj ascuns”.

Parlamentarii PSD au susţinut proiectul de lege, a anunţat deputatul Viorel Sălan, afirmând că recentele situaţii prin care animalele sălbatice au pus în pericol viaţa cetăţenilor arată, „fără nicio tăgadă”, că permanenta actualizare a cadrului legal existent trebuie să rămână o preocupare continuă.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy