Peste 20 de misiuni desfășurate de salvatorii harghiteni în ultimele două zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Acordarea de prim ajutor, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, deblocare sau salvare persoane reprezintă câteva exemple dintre cele 24 misiuni desfășurate de salvatorii harghiteni, în ultimele 48 de ore. Astfel, în urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 19 persoane aflate în dificultate.

În afara acestor situații, pompierii au intervenit la o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Gheorgheni, 3 misiuni de asistență persoane supraponderale, în sprijinul echipajelor SAJ și o misiune pirotehnică, în satul Sulța, comuna Agăș, județul Bacău, unde un cetățean, care efectua săpături la fundația casei, a descoperit un element de muniție și a sunat la 112. Echipa pirotehnică a ISU Harghita s-a deplasat la fața locului pentru asanarea terenului, a identificat elementul ca fiind o grenadă de mână defensivă, care a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate.

Lucrările în construcții, activitățile agricole efectuate pe câmp sau operațiunile de detectare tip hobby au scos la suprafață obiecte ce ar fi putut fi periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi solicitat sprijinul ISU. Informăm cetățenii că trebuie să anunţe, de urgenţă, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU dacă descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată.

Atunci când găsesc obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată (cartușe, grenade, petarde, mine antitanc, proiectile de artilerie, rachete, bombe explozive, incendiare, toxice etc.), cetăţenii trebuie să respecte următoarele reguli:

  • să nu le mişte de pe locurile pe care se află;
  • să nu le desfacă şi să nu le predea operatorilor economici;
  • să nu le introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe;
  • să nu le folosească pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • să nu le lovească, să nu le taie şi să nu le demonteze;
  • să nu folosească focul deschis în apropierea acestora.

De asemenea, au fost transmise 7 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile: Gheorgheni, Sândominic, Borsec (2), Voșlăbeni, Bălan și Șimonești.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy