Több ezer személy vett részt a hagyományos csíksomlyói pünkösdi zarándoklaton

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Körülbelül 300 ezren vettek részt idén a csíksomlyói pünkösdi búcsún, amely Közép- és Kelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

A vallási eseményen az elmúlt évekhez hasonlóan több budapesti tisztségviselő is részt vett, mindegyikük zarándok státuszban volt.

Az istentiszteletet a magyarországi Pécs város Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Felföldi László végezte, a rendezvény mottója: „Újuljatok meg!”.

A rendezvény zökkenőmentes lebonyolítása érdekében több száz csendőrt, rendőrt és tűzoltót, valamint több tucat mentőszemélyzetet, valamint hegyimentőket és vöröskeresztes önkénteseket mozgósítottak, a környéken több sürgősségi orvosi segélypont is volt az érintettek számára.

fotó forrása: Mihály László/Facebook (Korodi Attila)

A csíksomlyói zarándoklatnak több mint 450 éves hagyománya van, és egy 1576-os történelmi eseményhez kapcsolódik, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem állítólag megpróbálta ráerőltetni az unitárius vallást a Csík-, Gyergyó- és Kászon- széki székely római katolikus hívekre.

Az emberek azt mondják, hogy csak a csíksomlyói csodatevő szobor segítségével sikerült ellenállniuk és megőrizniük ősi hitüket.

Azóta minden évben pünkösd szombatján a világ minden tájáról zarándokolnak el katolikusok, többségükben magyar anyanyelvűek a csíksomlyói Szűz Mária-templomba, és vesznek részt a szabadtéri istentiszteleten, amelyet a Nagysomlyó és Kissomlyó hegy közötti nyeregben található oltárnál tartanak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy