Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

O ușoară creștere a poluării aerului în județul Harghita. Incendiile de vegetație, posibila cauză

Foto cu caracter ilustrativ

 

Calitatea aerului în județul Harghita este urmărită de către APM Harghita la stația automată de monitorizare a calității aerului de tip fond regional HR-1, care este amplasată în Miercurea Ciuc, str. Jigodin Băi fn. Această stație măsoară concentraţia poluanţilor atmosferici SO2, NO2, O3, CO, BTX, PM10 şi PM 2,5.

În cursul lunii marte a.c. concentrațiile poluanților monitorizați au variat în limite normale. O ușoară creștere a fost înregistrată în perioada 16-21 martie, dar fără a depăși concentrațiile maxim admise, potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita.

Buletinele zilnice de calitate a aerului sunt publicate pe pagina de web apmhr.anpm.ro.

O posibilă cauză a concentrațiilor ușor crescute este aprinderea vegetației ierboase uscate la nivelul mai multor localități din județ în ultima perioadă.

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă, cu excepţia cazurilor în care se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli şi dăunători specifici, caz care trebuie să fie confirmat în scris de către Unitatea Fitosanitară Harghita. În vederea  realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita şi permis de lucru cu focul de la primărie.

Incendierea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale de pe terenuri agricole conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea atmosferei, la poluarea solului, la distrugerea păşunilor permanente, iar aceste incendii pot lua proporţii şi pot provoca atât pagube mediului înconjurător, cât şi pagube materiale.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *