Pompierii militari harghiteni, la datorie de Crăciun

0

Articol disponibil în: Română

În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea ”Nașterii Domnului”, pompierii militari harghiteni au asigurat, zilnic, la nivel județean, misiunile de protecție a populației.

Astfel, în perioada 22-26 decembrie a.c., salvatorii au gestionat 55 de situații de urgență, constând în misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și alte intervenții derulate în sprijinul cetățenilor aflați în dificultate.

Echipajele operative au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 8 incendii, precum și în 4 misiuni pentru protecția comunităților: o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Gheorgheni, 2 misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor, în urma unor accidente rutiere produse pe raza localităților Tulgheș și  Lupeni și o misiune de înlăturare a efectelor fenomenelor meteo periculoase prognozate, pompierii acționând pentru degajarea unor copaci căzuți pe DN 13 B, pe raza localității Joseni, din cauza vântului puternic.

Vineri, 22.12.2023, în jurul orei 23:30, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Cristuru Secuiesc și Șimonești, au intervenit, cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, din satul Rugănești, comuna Șimonești, cauzat, cel mai probabil, de coșului de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile,. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la subsolul și parterul casei, pe o suprafață de cca. 86 mp, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Din fericire, nu au fost victime, înregistrându-se doar pagube materiale, evaluate la aproximativ 100.000 de lei.

În seara de Crăciun, în jurul orei 21:30, a fost anunțat un incendiu la o casă de locuit, în municipiul Odorheiu Secuiesc. La fața locului s-au deplasat 4 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, arderea se manifesta generalizat, pe o suprafață de cca. 100 mp, iar în urma recunoașterii s-a constatat faptul că în interior a fost surprinsă de incendiu, o persoană, care, din nefericire, era decedată, carbonizată (bărbat, 73 de ani). S-a intervenit pentru stingerea incendiului, acesta fiind lichidat după două ore. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric. Pagubele materiale înregistrate au constat în arderea izolației casei pe o suprafață de 100 mp, a mobilierului din 3 camere, a aparaturii electrocasnice, a grinzilor din lemn ale acoperișului (40 mp), a tavanului de rigips șia unor articole vestimentare, precum și degradarea a 3 uși și 6 geamuri termopan, vopseaua și tencuiala din 3 camere, bucătărie și baie, materialul lemnos din componența acoperișului și a terasei, 30 % din țigle, însumând o valoare estimată la 100.000 de lei.

Ținând seama de scăderea temperaturilor, atragem atenția că încălzirea locuinței trebuie să se desfășoare în siguranță, pompierii vă recomandă să respectați următoarele măsuri:

∙ Verificați toate echipamentele electrice! Nu folosiți radiatoare, calorifere electrice și aeroterme cu improvizații sau defecțiuni!

∙ Curățați coșurile de fum! Apelați la personal specializat pentru a verifica sobele și coșurile de evacuare a fumului.

∙ Verificați periodic instalațiile de gaze și centralele termice! Reviziile se realizează numai de tehnicieni autorizați!

∙ Nu folosiți niciodată aragazul pentru a vă încălzi! Aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinţei poate genera incendii, explozii sau intoxicații, soldate cu pagube materiale și pierderi de vieți.

∙ Instalați-vă în locuință detectoare de fum și de gaze! Costurile unor astfel de echipamente sunt mici și pot salva vieți! 

 Totodată, în ultimele 120 de ore, au fost înregistrate 43 de intervenții pentru acordarea de prim ajutor, 44 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD.

 De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT,  privind prezența animalelor periculoase (urși), în municipiul Odorheiu Secuiesc.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.         

                       COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy