22 aprilie – Ziua Pământului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În fiecare an, pe 22 aprilie, este sărbătorită Ziua Pământului, zi în care s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, pentru a trezi interesul clasei politice pentru protecția mediu, Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 Aprilie sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În 2016, Națiunile Unite au ales Ziua Pământului, drept ziua în care intra în vigoare istoricul acord de la Paris privind schimbările climatice. Acordul de la Paris pledează pentru reducerea creșterii prognozate de 4,5 grade Celsius la 3 grade Celsius, ceea ce ar reduce și impactul asupra naturii. Însă o menținere a creșterii temperaturilor cu 2 grade Celsius sau chiar cu doar 1,5 grade Celsius ar putea proteja speciile sălbatice.

Presa centrală notează că în acest an președintele Joe Biden găzduiește 40 de lideri la un summit virtual pe teme de mediu la Casa Albă, în condițiile în care un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie.

Liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns, miercuri, 21 aprilie, la un acord care stabilește ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 şi de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy