Românii din Tulgheș luptă pentru a păstra și a transmite mai departe tradițiile și portul popular

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prima Academie a Iei din România va lua ființă în localitatea harghiteană Tulgheș, locuită preponderent de români, și va avea rolul de a păstra și a transmite mai departe tradițiile și portul popular.

imageResize

 

Prima întâlnire de lucru pentru concretizarea acestui proiect a avut loc în cursul zilei de luni, la muzeul etnografic din localitate, la eveniment fiind prezenți meșteșugari din zonă, oameni de cultură din Harghita, Iași și Neamț, dar și inițiatoarea comunității online La Blouse Roumaine, Diana Andreea Tănăsescu.

Ideea înființării unei Academii a Iei, în fapt un centru de țesături și cusături tradiționale, îi aparținei unei tinere din Tulgheș, Cristina Timariu, care își dorește ca aceasta să fie punctul de plecare în păstrarea tradițiilor și a identității naționale.

‘IA AcademIA este infrastructura sufletului nostru, așa am concluzionat. IA AcademIA este momentul de la care pornim pentru a concretiza păstrarea tradițiilor, păstrarea identității naționale, pentru a trage un semnal de alarmă că trebuie să fim respectați ca națiune pentru a nu mai permite nimănui să ne fure identitatea, modelele, pentru a nu mai vedea designeri care ne fură ia, ne fură tradiția și identitatea, până la urmă’, a declarat Cristina Timariu.

07311942-2140726530

Aceasta a spus că, în cadrul centrului, se vor organiza workshopuri, iar toți cei care vor dori vor putea să învețe de la bătrânele satului să coasă sau să țeasă.

‘De la Tulgheș nu vor pleca iile vechi — acelea vor rămâne identitatea noastră — vor pleca, în schimb, ii noi, dar cu modele autentice vechi. Ia de Tulgheș va fi înregistrată ca marcă oficială și sperăm ca Tulgheșul, în curând, să fie un centru de creație și învățare pentru toți cei care doresc să reînvețe să fie români în Harghita’, a punctat Cristina Timariu.

07311943-2140681139

 

La rândul său, inițiatoarea comunității online La Blouse Roumaine, Diana Andreea Tănăsescu, care susține acest proiect, alături de primăria din Tulgheș, precum și de școala și muzeul din localitate, a spus că Academia Iei va deveni un nou curent spiritual, educațional, cultural și economic, care va pleca din Harghita. Aceasta a donat muzeului din localitate o ie oltenească și a venit cu ideea înființării la Tulgheș a unui muzeu al iei, primul din România.

Prezentă la eveniment, designerul Agnes Toma a vorbit despre Academia Iei ca despre un proiect foarte ambițios și ofertant și a punctat faptul că „este important să spunem cine suntem, să preluăm tradiția și să o ducem mai departe”.

AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy