SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII 2015

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 28.09 – 02.10.2015 se va derula, la nivel național, cea de-a 10-a ediţie a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”.

Ca și în anii precedenți, prin colaborarea dintre structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică, judiciar, crimă organizată și poliție rutieră, vizăm sensibilizarea cetățenilor în legătură cu importanța prevenirii criminalității, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție și conştientizarea asupra consecințelor asociate comiterii de infracțiuni, precum și prezentarea rezultatelor obținute în activitatea de prevenire.

Activităţile desfăşurate în anii anteriori au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni, care s-au implicat activ şi au receptat pozitiv parteneriatul cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, iar recomandările preventive şi demersurile poliţiştilor pentru respectarea prevederilor legale au fost cu atât mai apreciate cu cât au fost prezentate într-o manieră interactivă şi inovativă.

În intervalul menționat, în judeţul Harghita se vor desfășura activități structurate pe prioritățile naționale stabilite pentru anul în curs, dar și pe domenii care prezintă un interes deosebit, fiecare zi având o altă temă, după cum urmează:

28 SEPTEMBRIE

Difuzarea la posturile de radio şi TV locale de spoturi pe temele fiecărei zile; participarea la emisiuni, dezbateri în mass-media locală cu intervenţii pe temele adecvate fiecărei zile.

Prevenirea victimizării minorilor

Organizarea concursului Siguranța ta contează, care se va derula la nivelul claselor V-VIII şi IX-XII, având ca scop pregătirea anti-victimală a tinerilor; distribuirea de pliante pe teme privind siguranța minorilor.

29 SEPTEMBRIE

Prevenirea delincvenței juvenile

Activităţi cu elevii, realizarea de dezbateri pe tema prevenirii infracţiunilor și a răspunderii penale, urmate de concursuri pe tema pregătirii antiinfracţionale.

30 SEPTEMBRIE

Prevenirea infracţiunilor de furt

Participarea la emisiuni radio şi tv, formularea de mesaje anti-victimale desprinse din analiza situației operative, cu scopul de a informa populația despre importanța adoptării unei conduite preventive ca mijloc de evitare a victimizării.

Deoarece în mediul rural cauza favorizantă a infracțiunilor de furt din locuință este neasigurarea ușilor de acces, polițiştii vor atrage atenția cetățenilor în cadrul campaniei de prevenire a furtului din locuințe Nu-ți scăpa casa din ochi!, cu privire la pericolele la care se expun din cauza neglijenței.

În mediul urban campania de prevenire a furturilor se va axa pe segmentul auto, polițiștii harghiteni consiliind cetățenii cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru siguranța bunurilor proprii.

Organizarea de întâlniri cu reprezentanții comunităților de romi, în vederea prelucrării prevederilor Legii Nr. 61/1991 și a răspunderii penale în cazul faptelor comise cu violență prevăzute de Codul Penal, în special în localitățile din bazinul Gheorgheni, dar şi în celelalte municipii şi oraşe ale judeţului.

01 OCTOMBRIE

Prevenirea criminalității organizate

În cadrul întâlnirilor cu elevii din județul Harghita temele abordate vor fi următoarele:

–  traficul și consumul ilicit de droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

–  traficul de persoane și traficul de minori;

–  pornografia infantilă prin sisteme informatice;

– accesul ilegal la un sistem informatic.

 

02 OCTOMBRIE

Siguranţa rutieră

Şedințe cu tematică rutieră de pregătire anti-victimală a elevilor în unitățile de învățământ – în toate municipiile şi orașele harghitene;

Desfășurarea de acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere;

Activități de instruire pe linie rutieră pe tema patrula școlară de circulație și disciplină;

Activități de prevenire a riscului victimal în rândul pietonilor-copii – modul corespunzător de traversare.

Activităţile preventive enumerate, desfăşurate de la începutul acestui an şi în cadrul altor acţiuni şi campanii de informare, vor constitui în continuare o prioritate pentru poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, scopul fiind acela al asigurării unui climat optim de ordine, linişte şi siguranţă publică, pe toate palierele, în comunităţile locale de pe raza întregului judeţ.

banner_saptamana_prevenirii_2013-e1411987326945-600x400

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy