Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Spital modular pentru zonă tampon, dat în folosință la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat presei spitalul modular amplasat în fața clădirii principale al spitalului. Cu cele 20 de paturi aflate aici se mărește capacitatea de îngrijire al spitalului. 

 

”Spitalul județean nu este spital-Covid, suntem spital de urgență și trebuie să asigurăm îngrijirea proprie și a pacienților care se prezintă la noi cu alte afecțiuni. Cu câteva luni în urmă am creat zona tampon în interiorul spitalului, dar având în vedere creșterea numărul pacienților, mai ales numărul pacienților infectați cu SarS-CoV-2, am considerat că este mai sigur cazona tampon să fie scos din clădirea spitalului. Cu ajutorul Consiliul Județean așa am început amplasarea acestui spital modular.  Deocamdată păstrăm funcționale și zonele tampon din interiorul spitalului. Aici vor fi internați pacienții care se prezintă cu diferite afecțiuni, dar și cu suspiciunea infecției SarS-CoV-2, aici începem tratamentul, efectuăm investigațiile necesare și după rezultatele primite pacienții for fi transferați la Șumuleu sau pe alte secții a spitalului” – a prezentat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

Borboly Csaba, președintele Consiliul Județean Harghita a accentuat, consiliul județean vine în sprijinul spitalului în solicitările instituției, pentru ca locuitorii județului să primească toate serviciile sanitare în județ. A prezentat, pentru realizarea spitalului modular cea mai bună soluție a fost închirierea containerelor, pentru care se plătește a chirie lunară de 2 900 euro. La această sumă se adaugă suma de 11 960 euro pentru livrarea și asamblarea containerelor și atunci, când nu va mai fi nevoie de acestea, o sumă de 9 525 euro pentru demontare și retur.

Ion Proca, prefectul județului Harghita a spus, dezvoltarea acestui spital a devenit un reper în ultimii ani. ”Sunt sigur că domnul ministru Nelu Tătaru, împreună cu guvernul României vor fi partenerii noștri în definitivarea aici, la Miercurea Ciuc a unei dintre punctele de referință în sistemul medical românesc. Consider, că spitalul trebuie ajutat pentru atinge categoria a 2-a, cea ce am solicitat deja și o să revenim cu această solicitare” – a declarat prefectul județului.

Hajdu Gábor, candidat UDMR la alegerile parlamentare a declarat, este convins, că descentralizarea este o soluție mult mai bună pentru aceste instituții, decât centralizarea lor și județul Harghita este dovada acestui lucru.

Dr. Sergiu Sîngeorzan, medic epidemiolog șef al spitalului a vorbit despre faptul că spitalul modular crește capacitatea de cazare temporară al pacienților și decongestionează puțin și circuitele din interiorul spitalului și transferul pacienților va fi mult mai facil, cea ce este mult mai bine și pentru pacienți. ”Și pentru personalul de aici va fi mai facil gestionarea pacienților. Va fi și greutate, dar așa cum am arătat și până acum, eu cred că ne vom descurca cu brio și împreună cu partenerii noștri vom asigura vele mai bune servicii celor care vor veni la spitalul nostru ” – a spus dr. Sergiu Sîngeorzan.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita a spus, în momentul de față județul se află într-un trend descrescător din punct de vedere al epidemiei de coronavirus. ”Mulțumesc locuitorilor județului și autorităților care au contribuit la acest lucru. Nu-mi doresc altceva decât să menținem cât mai îndelung această situație și să salvăm cât mai multe vieți, până când vaccinul va fi disponibil. Fac apel la toți, să avem încredere în actul medical și să nu punem la îndoială una dintre cele mai mari realizări medicale, vaccinarea, pentru că aceasta este în măsură să ne ajute să ne întoarcem la viața noastră dinainte de pandemie” – a declarat dr. Tar Gyöngyi.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.