Sute de medici și asistenți medicali au participat la Zilele Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai multe sute de medici și asistenți medicali au participat între 5-7 iulie la ediția a III-a a Zilelor Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Vineri au fost în prim plan discuțiile de politică profesională, sâmbătă și duminică rolul principal a revenit prezentărilor de specialitate.

Interesul pentru conferință a fost foarte mare: la ediția a III-a a Zilelor Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, organizate de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia, Consiliul Județean Harghita și Colegiul Medicilor din județul Harghita s-au înregistrat aproape 300 de medici și mai mult de 700 de asistenți medicali. Deschiderea conferinței a avut loc vineri dimineața în aula mare a Universității Sapientia.

În cuvântul de deschidere dr. Konrád Judit, managerul spitalului și-a exprimat încrederea că munca desfășurată în spital în cooperare cu Consiliul Județean Harghita și instituțiile de învățământ superior partenere își va aduce rezultatele și va ridica nivelul calitativ al serviciilor de sănătate nu numai a spitalului, ci și a sistemului de sănătate din întreaga regiune.

În reprezentarea Guvernului Ungariei dr. Sebestyén Beáta, șef de departament în Ministerul de Sănătate, a transmis salutul domnului Kásler Miklós, ministru al resurselor umane și a doamnei dr. Horváth Ildikó, secretar de stat pentru sănătate. A subliniat faptul că organizatorii conferinței au fost impulsionați de dorința de avansare, de creștere și de dezvoltare. „Consider exemplar faptul că acest deziderat a fost exprimat sub forma unei conferințe științifice, mai mult, privind programul, se poate spune că este sub forma unei conferințe diversificate și de foarte înalt nivel. Faptul că cunoștințele profesionale și pregătirea profesională se află în prim plan, poartă un mesaj important” – a spus șeful de departament.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita – în a cărei subordine funcționează spitalul – a subliniat că medicii „înfăptuiesc miracole” în munca lor de zi cu zi și-a exprimat spreanța, că acest miracol se va forma și la nivel instituțional, iar locuitorii regiunii vor putea avea parte de servicii medicale de înalt nivel. Președintele consiliului județean a declarat că după un proces îndelungat acum există candidați pentru finalizarea noului bloc operator a spitalului și pentru construirea de noi locuințe pentru medici. „Și cu Sapientia există o strânsă colaborare și am toată încrederea că programele comune de cercetare vor continua, și în curând va putea fi pornită și învățământul superior pentru asistenții medicali, deoarece Ținutul Secuiesc are nevoie de acesta” – a evidențiat președintele Consiliului Județean.

Ráduly Róbert Kálmán, primarul Municipiului Miercurea Ciuc a subliniat, faptul că locuitorii aleg spitalul nu numai la greu, dar și la bucurie, de exemplu la nașterea copiilor lor, este un semnal al încrederii lor pentru această instituție. A salutat participanții la conferință și episcopul Tamás József, arătând, că atât medicul cât și pacientul au nevoie de respect și a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru manifestare și munca medicilor.

Senatorul UDMR Tánczos Barna a apreciat în alocuțiunea sa capacitatea spitalului de a elabora strategii pe termen lung și proiecte sustenabile, dincolo de activitatea de zi cu zi. Referitor la colaborarea dintre Sapientia și spital senatorul a apreciat că demararea învățământului superior pentru asistenții medicali poate fi o frumoasă provocare pentru ambele instituții. Dr. Szabó Géza, membru al Prezidiului Uniunii Spitalelor din Ungaria a evidențiat că programul profesional al Zilelor Spitalului din Miercurea Ciuc este de un nivel calitativ de la an la an mai ridicat.

Pap Levente docent universitar, decanul desemnat al coorganizatoarei Universități Sapientia a spus, că împreună cu partenerii corespunzători, spitalul județean este capabil să desfășoare o activitate medicală și de cercetare de înalt nivel. După opinia sa, parteneriatul dintre Sapientia și spitalul județean este de bun augur și facultatea din Miercurea Ciuc se străduiește să facă tot posibilul ca acești doi piloni să reziste și să înregistreze succese în domeniul inovației, învățământului și dezvoltării. Contractul de cercetare între cele două instituții a început să-și producă rezultatele și există avansare și în domeniul pregătirii doctoranzilor – a subliniat el.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita a scos în evidență importanța faptului că pacienții au dreptul la servicii medicale de aceeași calitate, indiferent de domiciliul lor, ar fi important să nu trebuiască să plece din județ pentru anumite tratamente. Dr. Biró László, președintele Colegiului Medicilor din Județul Harghita a accentuat că spitalul  are nevoie de comunicare internă și externă intensă, trebuie să fie deschis și față de celelalte spitale din județ.

Barabás Kálmán Zoltán, președintele organizației județene al ordinului asistenților a spus în alocuțiunea sa de deschidere că este îmbucurător faptul, că anul acesta, comparativ cu anii anteriori, a scăzut numărul asistenților care au solicitat adeverințe pofesionale pentru activitate în străinătate. Motivul pentru acesta, după părerea sa, este că salariile au crescut și există mai multe posibilități profesionale, paleta de servicii medicale a devenit mai diversificată. În același timp a accentuat, că se așteaptă și în continuare ca în secuime să pornească învățământul superior pentru asistenți medicali, deoarece acesta este foarte necesar.

 

Politica profesională: învățământ, finanțare, viitor și posibilități

 

Pe parcursul prezentărilor din după amiaza zilei de vineri dr. Hankó Balázs, prorectorul pentru strategie și dezvoltare al Universității Semmelweis a vorbit despre schimbările proaspăt implementate în învățământul medical, după cum a spus, în instituție va intra în vigoare o nouă programă de învățământ și o nouă structură de pregătire. Dr. Nagy Előd, prorector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMF-ST) din Târgu Mureș și-a exprimat punctul de vedere că învățământului superior pentru asistenți medicali la Miercurea Ciuc s-ar putea baza pe sprijinul UMF-ST, al Sapientia și al Universității din Pecs, iar UMF-ST ar putea participa în această colaborare și cu asigurarea resurselor umane.

Senatorul Dr. László Attila, președintele Comisiei de sănătate publică a senatului a făcut referire în alocuțiunea sa la datele demografice alarmante din România: se preconizează că în următorii zece ani numărul bolnavilor se va dubla. În acest timp, după părerea sa, nu există consens referitor la politica de sănătate din România, iar în finanțarea sistemului de sănătate există mari diferențe. Dávid László, rectorul Universității Sapientia a vorbit despre întrebările care se formulează în legătură cu demararea învățământului superior pentru asistenți medicali la Miercurea Ciuc. A afirmat, că Sapientia este capabilă să pornească și să mențină în funcțiune o asemenea secție la Miercurea Ciuc, însă în legătură cu aceasta sunt necesare și alte consultații sociale. Infrastructura există, sunt și cadre didactice pentru pregătirea de bază, pentru demarare este necesară totodată și susținerea cadrelor didactice ale UMF-ST Târgu Mureș. Prorectorul Sapientia, Mara Gyöngyvér a făcut cunoscute cercetările de biologie medicală demarate în cele 18 ani al Universității Sapientia, iar profesorul Albert Beáta a schițat direcțiile de cercetare actuale.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Harghita a documentat cu date și cifre în ce măsură a fost afectat județul Harghita de reducerea numărului de paturi de spital: pe când în 2001 în județ existau 3 003 paturi de spital, numărul acestora până anul trecut a scăzut la 1996, această scădere fiind mai mare decât media pe țară. În același timp a evidențiat că din cauza particularităților geografice ale județului locuitorii anumitor zone trebie să călătorească mult până la spitale, ceea ce înseamnă că spitalizarea de zi, susținută de politica de sănătate în ultima perioadă, înseamnă un efort mai mare pentru bolnavii din județ comparativ cu alte zone.

Dr. Lorenzovici László, analist de sănătate, a argumentat necesitatea înființării unui centru de intervenții cardiologice în secuime. A comunicat că 77 procente din cazurile cardiologice acute sunt tratate local în județul Harghita, iar conform datelor demografice numărul cazurilor de îmbolnăviri cardiace va crește. El a subliniat că înființarea unui centru de intervenții cardiologice la Miercurea Ciuc este indicată atât profesional cât și material.

Și dr. Szabó Béla a amintit datele demografice alarmante. Profesorul UMF-ST a evidențiat că numărul de nașteri scade și vârsta de acceptare a primului copil s-a extins considerabil: din 1990 până anul trecut vârsta la care femeile nasc primul copil a crescut cu 6,5 ani.

Dr. Vass Levente, deputat UDMR, secretarul Comisiei de sănătate din Camera Deputaților a subliniat printre altele că există posibilitate legală – și lucrează ca aceasta să devină în curând aplicabilă – ca pregătirea rezidenților să se poată face și în spitalele care nu sunt în centre universitare.

 

Cooperare pecetluită cu declarație de intenție

 

Vineri seara în cadrul Zilelor Spitalului dr. Kilár Ferenc, președintele Consiliului Doctoral al Universității din Pécs, dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita au semnat o declarație de intenție. Spitalul și universitatea își exprimă prin document intenția de a asigura posibilitatea obținerii gradului de doctorat pentru medicii angajați în procesul de transformare în clinică a spitalului din Miercurea Ciuc.

 

Prezentări profesionale cu sute de participanți

 

Sâmbătă dimineața a început o serie de prezentări pe toată ziua în cadrul zilelor spitalului. Au avut loc prezentări de specialitate în patru locații ale facultății din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia. Medicii au prezentat colegilor lor noutăți din mai multe domenii ale chirurgiei, cardiologiei, farmaceuticii, oftalmologiei, radiologiei, oncologiei, medicinei de urgență, anesteziologiei, neurologiei, psihiatriei, ortopediei, ginecologiei, pediatriei, neonatologiei, dermatologiei și a medicinei interne.

Duminica a început cu o slujbă, celebrată de episcopul Tamás József la basilica franciscană din Șumuleu Ciuc. Prezentările zilei s-au derulat în sala de marmură a consiliului județean și participanții conferinței au fost salutați de dr. Diana Loreta Păun consilier prezdențial, din partea Departamentului de sănătate publică al Administrației Prezidențiale. Consilierul prezidențial a felicitat echipa managerială și corpul medical al spitalului din Miercurea Ciuc pentru profesionalismul, responsabilitatea și dăruirea pe care îl dovedesc zi de zi. „De prea puține ori vorbim de excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem ca avem povești de succes. Am certitudinea că punând mai des în lumină poveștile de succes, putem obține un efect de multiplicare” – a spus dr. Diana Loreta Păun.

Duminică s-au prezentat mai multe instituții de pregătire de asistenți medicali, a fost schițată oferta educațională pentru asistenți a UMF-ST Târgu Mureș și a școlilor postliceale din Târgu Mureș, Odorheiul Secuiesc și Miercurea Ciuc. Majoritatea prezentărilor de duminică a fost adresată asistenților medicali.

Asociația Mamelor din Ciuc a prezentat o statistică realizată online recent despre cât de mulțumite sunt mămicile din zona Ciuc cu serviciile oferite de spital. Din rezultatele acestei statistici a reieșit că cei 268 de femei care au răspuns la întrebări, sunt în mare parte mulțumite cu serviciile Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Cel mai mare grad de satisfacție a reieșit în legătură cu comportamentul medicilor în relațiile cu pacienții și cea mai scăzută apreciere a reieșit legat de mâncarea servită în spital. În cadrul conferinței Zilele Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc duminica s-a desfășurat și un workshop de kinetoterapie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy