Tineri din șase țări participă la un proiect de conștientizare privind reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor

0

Articol disponibil în: Română

Un număr de 48 de tineri, din șase țări europene, participă în localitatea harghiteană Homorod, la un proiect european de conștientizare asupra importanței reducerii, reutilizării și reciclării deșeurilor, se arată într-un comunicat remis sâmbătă.

Proiectul „Reduce, Reuse, Recycle”, finanțat prin programul Comisiei Europene, Erasmus+, este implementat în perioada 9-18 octombrie, de Asociația „Young Europe Society”, împreună cu organizații partenere din Italia, Macedonia, Slovacia, Turcia și Ungaria, și își propune să dezvolte participanților un set de competențe și cunoștințe pentru a se implica direct în crearea unei politici de tineret în domeniul protejării mediului înconjurător.

„Acest proiect vizează creșterea vizibilității politicii de mediu a Uniunii Europene în domeniul deșeurilor, prin familiarizarea participanților cu cele trei concepte folosite în strategia de colectare și distrugere a deșeurilor: reducere, reciclare și refolosire. Astfel, aceștia vor dobândi competențe și abilități ce îi vor ajuta să înțeleagă importanța eliminării deșeurilor și a protejării mediului înconjurător utilizând cele trei moduri ‘RRR’ — ‘Redu-Refoloșeste-Reciclează’, vor afla care sunt prioritățile urmărite prin Strategia Națională de Protecția Mediului, ce măsuri au fost luate cu privire la protecția mediului în țara noastră, principiile generale și cadrul de bază al politicii de mediu europene și își vor asuma rolul de cetățeni activi prin implicarea directă în dezvoltarea unei politici de tineret în domeniul protejării mediului”, se arată în comunicat.

La această întâlnire transnațională sunt invitați opt lideri decizionali în domeniul de tineret, lucrători de tineret, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ preuniversitar, reprezentanți ai Prefecturi Harghita și reprezentanți ai Ministerului Mediului din România, cu scopul de a se implica activ în dialogul structurat cu tinerii și a le stimula interesul pentru a formula împreună o propunere de politică de tineret în domeniul protejării mediului.

„Aspectul de noutate al proiectului nostru rezidă în conferirea legitimității prin implicarea directă a tinerilor în crearea unei politici de tineret în domeniul protejării mediului înconjurător. Prin cadrul nostru nonformal participanții vor înțelege, dobândi și consolida abilități, aptitudini și comportamente pozitive față de implicarea activă în societate și a dezvoltării politicilor de tineret”, a declarat Adrian-Dan Vîlcan, coordonatorul proiectului „Reduce, Reuse, Recycle”.

Potrivit comunicatului menționat, participanții la proiect, alături de liderii decizionali, vor refolosi materialele uzate creând instrumente muzicale de percuție, vor promova un comportament ecologic printr-o reprezentație EcoBatucada în Miercurea Ciuc, vor încuraja cetățenia activă prin crearea și organizarea unei expoziții de artă de mediu cu materiale naturale și vor experimenta metode de simulație participativă, pentru a dezbate și adoptă o rezoluție de politică de tineret în domeniul protejării mediului.

La întâlnirea transnațională participă și doi experți ce vor contribui la realizarea unui studiu academic ce vizează importanța implicării tinerilor în dezvoltarea de politici de tineret.

Asociația Young Europe Society este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care are ca principal obiectiv dezvoltarea tinerilor prin încurajarea acestora în a deveni cetățeni activi.

Sursa: Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy