Ziua Protecției Civile a fost sărbătorită de pompierii harghiteni alături de cetățeni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 Ieri, 28 februarie, a fost o zi plină de semnificație pentru pompierii militari harghiteni, o zi care a marcat împlinirea a 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita și-a deschis larg porțile tuturor subunităților din județ, pentru a sărbători alături de harghiteni, această zi aniversară, desfășurând totodată, în mijlocul comunității, o serie de activități de informare și educație preventivă.

            Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie – Ziua Protecției Civile din România și pe 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România. Este singura instituție cu dublă aniversare, iar particularitatea a apărut în urmă cu 20 de ani, când s-a înființat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Județean de Protecție Civilă. 

            Semnificația acestei zile de 28 februarie își are originea în anul 1933, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal, prin care se aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

            Conceptul de protecție civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952 (prin decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de „protecție civilă” (în Legea apărării naţionale nr. 45 din 01 iulie 1994).

            Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar la nivel local de către Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul este protecția și sprijinul populaţiei, exploatând operativ mijloacele pe care le avem la dispoziție. Iar aceste două obiective sunt misiunea de zi cu zi a pompierilor din serviciile profesioniste pentru situații de urgență.

            Activitățile dedicate sărbătoririi Zilei Protecției Civile au debutat, ieri, cu exercițiul “Miercurea alarmelor”, desfășurat la nivel național și implicit la nivelul județului Harghita, activitate prin care s-a urmărit verificarea stării de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

            Începând cu ora 10.00, pompierii militari harghiteni au organizat la sediile celor 6 subunități de intervenție, “Ziua Porților Deschise”, prilej pentru cei interesați să interacționeze cu salvatorii harghiteni, fiindu-le prezentate mijloacele de intervenție și tehnica din dotare utilizate în misiunile operative. Totodată, în această zi aniversară, pompierii militari harghiteni au organizat și desfășurat, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, o expoziție de tehnică și echipamente de protecție, precum și un punct de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, fiind distribuite cetățenilor, pliante, broșuri și flyere cu reguli și măsuri specifice Campaniilor Naționale de Informare și Educație Preventivă “Nu tremur la cutremur” și “R.I.S.C.”.

            În suita activităților dedicate Zilei Protecției Civile s-a regăsit și ceremonialul militar, în cadrul căruia inspectorul șef al ISU Harghita, colonel Cimpoeșu Stelian, a dat citire mesajului Inspectorului General al I.G.S.U. cu prilejul ,,Zilei Protecției Civile din România”, domnul general Iamandi Dan-Paul.

            De asemenea, patru subofițeri, care s-au remarcat în desfășurarea activității profesionale, au fost avansați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, după cum urmează: în gradul de plutonier adjutant șef: plutonier adjutant Oltean Mihaela; în gradul de plutonier adjutant: plutonier major Cherecheș Ana; în gradul de plutonier major: plutonier Butnaru Bogdan și plutonier Urzică Răzvan.

            În contextul Săptămânii Protecției Civile, personalul ISU Harghita continuă să desfășoare o serie de acțiuni de informare și pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență, printre acestea regăsindu-se: exerciții de evacuare în școli, acțiuni de informare preventivă cu prilejul ”Zilei educației preventive în lăcașurile de cult” și împlinirii a 47 de ani de la cutremurul din 1977.

            La ceas aniversar dorim să mulțumim pentru frumoasa colaborare autorităților locale și județene, precum și cetățenilor pentru încrederea acordată.

sursa foto: ISU Harghita/Facebook

                                                                     COMPARTIMENTUL INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy