Ziua Protecției Civile din România, marcată de exercițiul desfășurat la nivel național ”Miercurea Sirenelor”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mâine, 28 februarie, în județul Harghita, dar și în întreaga țară, va avea loc, între orele 10.00 – 11.00, un exercițiu de alarmare publică, ”Miercurea Sirenelor”, acțiune care face parte din evenimentele de informare preventivă organizate cu prilejul ”Săptămânii Protecției Civile”

            Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita anunță că, în data de 28 februarie 2024, în intervalul 10:00 – 11:00, va fi reluat exercițiul național de alarmare publică denumit generic ”Miercurea Sirenelor”, pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Evenimentul este inclus în programul  activităților cuprinse  în ”Săptămâna Protecției Civile” și coincide cu data la care este sărbătorită Ziua Protecției Civile în România. Astfel, în acest interval orar, pentru câteva minute, vor fi pornite sirenele în cele 67 de unități administrativ-teritoriale din județul Harghita.

            Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceste exerciții sunt destinate verificării funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în scopul centralizării datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

            Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul judeţului Harghita şi audibilitatea mijloacelor de alarmare a populaţiei.

            Reamintim principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie: alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele și încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Aceste tipuri de alarme sunt necesare să fie reținute de fiecare cetățean, în parte, pentru a putea distinge în caz de nevoie, ce tip de alarmă se declanșează în așa fel încât să își poată proteja propria viață, dar și a membrilor familiei sale.

            De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație, vor fi particularizate cu sintagma ”Exercițiu!”

            Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și administrațiile publice locale.  

***

            La 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile din România, dată la care, în anul 1933, Regele Carol al II-lea, prin ,,Înalt Decret Regal nr.468”, a aprobat Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populației  civile rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Momentul este considerat drept actul de naștere al Protecției Civile, instituție care inițial, purta numele de ,,Apărare Pasivă”.

       Din anul 2004 activitatea de protecție civilă se desfășoară la nivel național în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al județului Harghita.

            Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit legii, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor materiale și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

        Pentru aceasta, îndeplinim la nivel județean misiuni de protecție în cazul inundațiilor, cutremurelor, acțiunilor de intervenție în situația căderilor abundente de zăpadă, ridicării și distrugerii munițiilor rămase neexplodate, acțiunilor de intervenție pentru înlăturarea efectelor poluării râurilor, participării la limitarea și înlăturarea urmărilor produse de diferite epizootii, monitorizării transporturilor de substanțe toxice periculoase, explozive sau materiale speciale care tranzitează județul.

          Ziua de 28 februarie este prilej de sărbătoare  pentru specialiștii protecției civile care s-au aflat mereu la datorie în sprijinul semenilor, cu dăruire, curaj și solidaritate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

                        COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy