Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ținutul secuiesc la maghiari, un fel de Dacia la români

Politicienii maghiari au terminat de făcut tot ce aveau de făcut pentru maghiarii din România. Au creat locuri de muncă pentru aceștia, au rezolvat problemele salariilor și pensiilor pentru maghiari, infrastructura, școlile și spitalele, etc. Totul este gata și ultima treabă pe care o mai au de făcut este obținerea autonomiei într-o zonă geografică numită ”Ținutul secuiesc”.

Acum, când zona politică fierbe în România și cei de la guvernare sunt dispuși să facă compromisuri, ar fi un moment prielnic ca acest Ținut secuiesc chiar să devină autonom ca să vadă toți maghiarii cum arată această autonomie. Desigur că nimeni dintre cei care vor ținut autonom nu spune cine va mai plăti maghiarilor pensiile, ajutoarele sociale și cine le va mai da subvenții pentru agricultură, pășunat sau păduri, cine va plăti polițiștii sau funcționarii publici, dar asta e altă poveste. Ideea e că nu ar fi rău ca acest Ținut secuiesc să se înființeze, măcar de probă, o perioadă de timp ca să vadă toată lumea că este imposibil să ții această regiune din resursele ei interne, iar Ungaria, cât a investit până acum în zonele populate de maghiari, tot atât va investi și dacă se va face Ținutul secuiesc.

Ideea este alta. Dincolo de resursele economice, Ținutul Secuiesc nu ar avea nici măcar identitate culturală. E ca și cum românii ar face un Ținut dacic. În zona așa zisului Ținut Secuiesc doar câțiva maghiari s-au declarat secui și 99% dintre maghiari nu știu să citească nici  măcar o propoziție scrisă în alfabetul secuiesc cu rune. Adică sunt mai mulți maghiari care știu să citească și să scrie în alfabetul românesc decât în cel secuiesc. Poate, dacă-i spunea Ținutul maghiarilor liberi, sau Ținutul unguresc, sau orice care să țină de tradiția maghiară, avea și o bază culturală, dar așa, cu ”secuiescu” nu prea are sens.

Sperăm ca politicienii romani, la fel de incompetenți ca cei maghiari, să nu cumva să se trezească că vor și ei Ținutul dacic și să vrea autonomie pe zona fostei Dacii, că să vezi atunci scandaluri politice.

Oricum ar fi, redeschiderea disputei pe autonomia pe criterii etnice în anul Centenarului Unirii în România este o greșeală politică care îi va costa mult pe politicienii maghiari deoarece românii o vor lua ca pe o provocare și vor acționa ca atare. Din păcate, politicienii români sunt de multe ori mult mai incompetenți decât cei maghiari și nu vor înțelege că UDMR vrea doar să își facă imagine, ci vor crede că maghiarii au ceva contra României existând riscul ca, în prostia lor, politicienii români să se răzbune pe zonele cu populație maghiară.

Este mare păcat că se întâmplă așa ceva și că politicienii maghiari, în loc să se ocupe să le fie bine maghiarilor, caută iar scandal pe care îl vor găsi din plin deoarece se suprapun cu scandalul pe o sărbătoare a unirii la români.

Din tot acest scandal vor avea de pierdut doar maghiarii și românii de rând care vor fi învrăjbiți unii contra celorlalți. Pe cealaltă parte, politicienii maghiari și români își vor da mâna pe la spate, își vor crește averile și vor fura în continuare și împreună căci corupția din România nu ține cont de naționalitate, corupții din politică sunt ca frații, indiferent de etnie.

Iosub Robert

harta-Dacia-Burebista
19 comentarii la “Ținutul secuiesc la maghiari, un fel de Dacia la români

 1. Judas

  Sunteti cam prosti,ca intotdeauna.La cursurile alea de sri nu v-a invatat putina istorie?Secuiul in maghiarime inseamna ca olteanul in valahime ,intelegeti?Cat despre resurse,sunt cateva zeci de exemple de autonomii in Europa de vest,de unde putem prelua modul de functionare a unei autonomii.

  Raspunde
 2. Csaba Szima

  Ehaj! Ez aztàn egy eszmefuttatàs! Ez a csóró osztàn tudja,hogy mi es lenne jó a szèkelynek! Ezt mèg nem es hallottam,hogy majd rovàssal fogunk komunikàlni! Ha Hargita ès Hàromszèk most is eltart egy olàh megyèt akkor csak el leszūnk valahogy,mèg pityókàn es! Csak fel ne akaszgassanak addig!

  Raspunde
 3. Quest Ion Mark

  Domnilor, maghiarii (sau ungurii) ar trebui sa ceara autonomie in teritoriile de dupa Urali undeva prin Russia, Kazakhstan si Mongolia. Ei de acolo au pornit.
  Sunt un popor migrator si au intrat in Panonia au cucerit prin lupta (bravo lor) anumite teritorii dupa care le-au pierdut asta-i soarta. Nu stiu ce nu inteleg ei acum ?
  Ce autonomie vor sa proclame ? Pe ce teritorii ? Pe cele care au fost cucerite si apoi recastigate de vechile popoare din Panonia si zonele adiacente ?

  Raspunde
 4. Quest Ion Mark

  Szabi -fiecare interpreteaza istoria asa cum ii place. Nu ?
  Popurul ungar a fost unul migrator. A venit de dupa Urali parca. Stii unde sunt Uralii ?
  Ar trebui sa cereti autonomie in Mongolia oameni buni.
  Dca ati castigat teritorii in Panonia prin lupta dupa care le-ati pierdut nu aveti ce sa proclamati.
  Tot asa tamtam faceti si cu Slovacii ? Sau celelalte tari care mai au maghiari pe teritoriul lor ?

  Raspunde
 5. Bálint Szabolcs

  Pls dont try to teach me about the history! I write 96% in the romanian history exam and 90% in geograpy so i know where is the Ural. Trust me!! The hungarians come here in the 10 century, from here area of Ural thats true, but the romanians come here from the Balkan the area of Albania and Macedonia before Turkey start to invade the Balkan in the 13 century. And the other thing is Romania got the territories whit betray, all alliance in the 20 century 6 times in 60 years, started in the Balkan wars and finished whit the Second World War. This is my problem..

  Raspunde
 6. Petres Győző

  Domnu Iusub Robert! Nu cred ca tu crezi sincer toate magariile pe care ai scris in acest articol!?! Daca esti si convins sincer, atunci esti in prost si renunta la titlu de ziarist, la fel si la ocupatia! Daca nu atunci si tu esti un prvocator, ca totii cei care scriu asemenea magarii. Cu alte cuvinte esti un provocator platit, mai rau ca politicienii nostri! 😀

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *