6 august – creștinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ziua de 6 august este cunoscută printre creștinii ortodocși ca prăznuirea Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos.

Momentul Transfigurării lui Iisus pe Muntele Tabor, în fața ucenicilor Petru, Ioan și Iacov. Evenimentul  religios din Postul Adormirii Maicii Domnului are ca semnificație momentul în care apostolii lui Iisus s-au convins că Hristos nu este numai un proroc al tatălui ceresc, ci este chiar fiul lui Dumnezeu.
De asemenea, Sfânta Scriptură menționează și faptul că sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului evocă un moment de seamă care s-a petrecut în ultimul an de viaţă pământeană a Lui Iisus.

Sărbătoarea este numită în popor Preobrajenie sau Obrejenie (denumire ce provine din slavonă și semnifică o schimbare, o transformare). În același timp, sărbătoarea mai păstrează și denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de origine slavonă ( provine de la verbul popular „a probazi”, adică a certa pe cineva). În schimb, în limba greacă, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este cunoscută sub denumirea de Metamorphosis și are înţelesul de Transfigurare.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.

Tot în această zi,  ținând cont că suntem în prima săptămână a Postului Adormirii Maicii Domnului, Schimbarea la Faţă se prăznuieşte prin dezlegare la peşte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy