Bilanțul misiunilor din ultimele patru zile (05-08.10.2023)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele patru zile (05-08.10.2023), la nivelul județului nostru, pompierii salvatori au gestionat cu promptitudine 27 demisiuni, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (22 de solicitări). Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 4 incendii înregistrate. Din totalul acestora, 2 au fost intervenții la arderi necontrolate (vegetație ucată, resturi de exploatare forestieră), fiind afectate circa 6 ha de teren, în municipiile Toplița și Gheorgheni, precum și pentru o misiune de asigurare/supraveghere zonă la un tablou electric de pe un stâlp stradal, în urma unui scurtcircuit electric neurmat de incendiu, din localitatea Păuleni.

Având în vedere numărul  mare de incendii înregistrate la arderi necontrolate, precum și suprafața afectată din ultimul timp, ISU Harghita reamintește cetățenilor următoarele:

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Comportamentul preventiv salvează vieți și bunuri!

Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU din App Store și Google Play pentru parcurgerea măsurilor și a modului de comportare specifice diverselor situații de urgență. Respectați recomandările noastre pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

Joi, 05 octombrie a.c., în jurul orei 22:30, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Lunca de Jos au acționat, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui  incendiu izbucnit la o anexă gospodărescă, din localitatea Puntea Lupului, comuna Lunca de Jos. În momentul sosirii forțelor de intervenție la locul solicitat, incendiul se manifesta generalizat la anexă pe o suprafață de aproximativ 30 mp, fără pericol de propagare. În urma evenimentului, au ars anexa gospodărească și circa 8000 kg de fân depozitat în aceasta. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. În continuare, se fac cercetări în vederea stabilirii cauzei incendiului.

Un alt incendiu, tot în localitatea Puntea Lupului, a fot anunțat și vineri seara, în jurul orei 21:00, la o anexă gospodărescă, unde echipajele operative din cadrul  Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Lunca de Jos au intervenit pentru lichidarea arderii, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 50 mp. După aproape trei ore de luptă cu flăcările, pompierii au lichidat incencendiul, salvând astfel bunuri în valoare de cca. 80.000 lei. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul, au ars anexa gospodărescă, pe o suprafață de aproximativ 50 mp și 10 t de fân.

De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT,  privind prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Corund (2), Lueta (2), Miercurea Ciuc (2) și Borsec (2).

Salvatorii harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy