(FOTO) BILBOR. Primul punct gastronomic local din nordul județului Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La Bilbor, săptămâna trecută, a fost inaugurat primul punct gastronomic local din nordul județului Harghita, care va fi cunoscut sub numele ,,CASA VLC” după numele proprietarului, tânăra familie Sorin și Gabriela Vâlcan.

La eveniment au fost alături de Familia Sorin și Gabriela Vâlcan, pe lângă membrii familiei, prieteni apropiați, oameni de afaceri din Bilbor, Ilie Daniel Hangan și George Apostol– primarul și viceprimarul Comunei Bilbor, Marius Țepeluș– subprefectul județului Harghita, Vasile Cozan-primarul Comunei Panaci, Județul Suceava, Steliana Cojocariu– reprezentanta Ministerului EconomieiAntreprenoriatului și Turismului, Prof. Univ. Dr. Romeo Cătălin Crețu– Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Prof. Dr. Stan Ion– specialist în Amenajări agroturistice și peisagistice din cadrul Facultății de Agronomie din Craiova, Corneliu Țepeluș– specialist în promovarea turismului românesc- harghitean ce locuiește la Brașov și alții.

O surpriză plăcută a constituit-o prezența la Bilbor a îndrăgitului actor de comedie neaoșă, ardelenească, Claudiu Iosif Racz, cunoscut cu numele de scenă Rabă.

Activitatea de inaugurare oficială a Punctului gastronomic local ,,Casa VLC” din Bilbor a fost coordonată de Ing. David Iulian Vaicăr administrator al firmei SC Carpathian Tourism David SRL din Toplița,  recunoscut organizator de excursii și promotor al zonei de nord a județului Harghita, singurul cu acces liber în Parcul Național Călimani.

După ce părintele protopop Dumitru Apostol a oficiat slujba de binecuvântare a noului punct gastronomic local ,,Casa VLC” panglica inaugurală a fost tăiată de subprefectul județului Harghita, primarul comunei Bilbor și proprietari.

În cuvântările rostite s-a admirat curajul acestei tinere familii Sorin și Gabriela, care de 10 ani lucrează în străinătate, amândoi ca șoferi de TIR și care au investit banii cîștigați în această afacere, cu gândul de a se reîntoarce acasă,definitiv, unde să-și dezvolte afacerea, urându-le prosperitate

Participanții la această inaugurare au fost invitați de gazde să guste din produsele tradiționale ce se vor oferi, din belșug, la ,,Casa VLC” tuturor celor care le vor trece pragul: nenumărate aperitive, pâine de casă făcută pe vatră, plăcinte cu urdă, cu mac și cu mărar, clătite cu urdă înăbușite cu groștior (smântână), cornulețe cu untură de porc umplute cu dulceață de zmeură, culeasă din zmida bilboreană, diverse prăjituri de casă; preparate din carne produse în gospodăria proprietarilor: cârnați proaspeți și afumați din porc și oaie, vișli din porc, salamuri de casă, pastramă de oaie și pui, diferite salamuri produse în gospodăria proprie, conserve de vițel la borcan, mititei de casă, rulade de toate felurile, friptură de miel, pregătită cu vin, la cuptor, ciorbă de salată verde cu jintuit.

Nu au lipsit celebra și cunoscuta  zamă de buretiță, care se prepară la cele mai importante evenimente din viața satului; sarmale cu urdă dulce, învelite în frunză de nap și de hrean; păstrăv preparat după diferite rețete tradiționale; tocană de ciuperci; siropuri din afine, zmeură, merișoare; diferite murături: gogonele, castraveți, varză la butoi, gofoșari.

Am lăsat la urmă cunoscutul lapte de vacă, proaspăt și fiert în ceaun în scrum de mămăligă, provenit din iarba dulce, grasă, crudă și gustoasă din poienile nepoluate ale munților ce înconjoară Depresiunea Bilborului. Apoi, produsele obținute din acest lapte bio, care se produce la o altitudine de peste 1000 de metri, în munți, într-un aer ozonat și pur, care situează Bilborul printre primele localități din România, ca puritate a aerului: cașul, cașcavalul, telemeaua și urda, proaspete, jintiță și jintuit,  brânza bătută în bărbință, brânză de burduf și vestitul lapte acru, produs în fidileș, boț cu brânză prăjit în jar, reteș (tomșă), topcit, balmoș, ruladele din brânză cu diverse legume și multe altele.

N-au lipsit cunoscutele ape minerale naturale, aduse direct din izvoarele Bilborului, lichiorurile din fructe de pădure, vișinată, pălincă și multe sortimente de băuturi alcoolice și răcoritoare.

Am prezentat numai o parte din belșugul de produse oferit, care se vor găsi la ,,Casa VLC” și vor fi servite, cu multă dragoste, celor care îi trec pragul.

Vor fi produse și preparate culinare tradiționale naturale, fără substanțe chimice, după rețete originale, reprezentative, specifice Bilborului, respectând toate normele legislative pentru ca sănătatea consumatorilor să nu fie pusă în pericol, păstrându-se valoarea nutritivă a acestora, gustul deosebit și prospețimea.

Gustul inconfundabil este dat mâncărurilor tradiționale care se prepară la ,,Casa VLC”, casă bilboreană, de sufletul și dragostea puse de gazde în rețete și procesul de preparare, materiile prime provenind, în mare majoritate, din gospodăria proprie și ale altor vrednici gospodari din localitate, din împrejurimi și din unități autorizate.

Inaugurarea a fost însuflețită de prezența a trei tineri călăreți îmbrăcați în tradiționale straie populare locale.

Gazdele noastre se vor îngriji ca la diferite ocazii prilejuite de anumite sărbători, să ofere oaspeților, obiceiuri tradiționale de la Bilbor, alături de plimbări cu căruța și sania trase de cai, plus alte forme de agreement tradiționale și bineînțeles muzica preferată, pentru toate gusturile și toate vârstele.

Proprietarii ,,Casei VLC” –  Sorin și Gabriela, conștienți că își asumă o mare responsabilitate, pentru a promova omenia și ospitalitatea specifice bilborenilor, trăiesc cu speranța că toți cei care le trec pragul vor pleca, în primul rând, omeniți bine, bucuroși și fericiți.

  • text: Vasile Gotea/ foto: Vasile Pop
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy