A Magyarországi Református Egyház vezetője kulcsszerepet játszott a Novák Katalin elnök lemondását kiváltó vitatott kegyelmi döntésben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Magyarországi Református Egyház vezetőjét, Balog Zoltánt azonosították, mint azt a személyt, aki nyomást gyakorolt Novák Katalin magyar elnökre, hogy kegyelmet adjon egy súlyos gyermekmolesztálási ügy eltussolásában való bűnrészességért elítélt férfinak – írja a HotNews.ro, a magyar sajtóra hivatkozva.

Novák Katalin, Orbán Viktor és Balog Zoltán egy eseményen. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

A kormányhoz és az államfő kabinetjéhez közel álló független források szerint Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, volt miniszter döntő szerepet játszott a kegyelmi eljárásban. A magyar köztársasági elnökhöz közeli forrás elárulta, hogy amikor a kegyelmi botrány kirobbant, Novák munkatársai és Orbán Viktor miniszterelnök csapatának tagjai Balogtól felvilágosítást kértek. A püspök azzal védekezett, hogy a döntést nem ő személyesen hozta meg, de az egyházi vezetés néhány tagja támogatta a férfi kegyelmét.

Novák elnökasszony ellentmondásos döntése, hogy kegyelmet adott egy elítélt gyermekmolesztálónak, bírálatok hullámát váltotta ki az ellenzéki pártok részéről. Ez végül a lemondásához vezetett, miközben Magyarországon nőtt a politikai feszültség.

A korábban kegyelmet kapott személy egy árvaház igazgatóhelyettese volt, és több mint három év börtönbüntetésre ítélték, valamint öt évre eltiltották a 18 év alatti fiatalokkal való foglalkozástól. Megállapították, hogy az otthon igazgatójának cinkosa volt a gyermekek szexuális zaklatásának eltussolásában.

Eközben a gyermekotthon korábbi igazgatóját nyolc év börtönre ítélték, mert 2004 és 2016 között több kiskorú fiút szexuálisan zaklatott.

A döntés széles körű tiltakozást váltott ki Novák ellen, akit Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségeseként és korábbi családügyi miniszterként ismertek.

A vitára reagálva Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosításra tesz javaslatot, hogy kizárja a pedofilok kegyelemben részesítésének lehetőségét.

Novák Katalin, aki 2022 márciusában Magyarország első női elnöke lett, kiemelkedő politikai karriert futott be, különböző kormányzati és párttisztségeket töltött be. Volt a Család- és Ifjúsági Minisztérium államtitkára, ugyanezen tárca tárcanélküli minisztere és a Fidesz alelnöke.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy