Az állam az 1 évnél hosszabb futamidejű megtakarítást ösztönzi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2023 január 3-tól, keddtől kezdődően a polgárok TEZAUR állampapírokba fektethetnek be, amelyek lejárata 1, 2 és 3 év, éves kamata pedig 7,35%, 7,60%, illetve 8,00%.

A vonzerő növelése és a hosszabb távú befektetések ösztönzése érdekében a három lejáratra kínált kamatlábakat az állampapírok másodpiaci szintjéhez képest 1 évre 0,25%-kal, 2 évre 0,36%-kal, ill. 3 éves futamidőre 0,48%-al növelték.

2022-ben a románok több mint 12 milliárd lejt fektettek be 283 ezer jegyzésen keresztül 1, 2, 3 és 5 éves lejáratú eszközökbe, melyeket 4,5 és 9,15% közötti kamattal fizettek.

Az állampapírok 1 lej névértékűek, dematerializált formában.

Az állampapírok megvásárolhatók:

– 2023 január 3-24 között online olyan fizikai személyek által, akik regisztráltak a privát virtuális térbe (SPV). Online végezhető műveletek: számlanyitás a befektető nevére a kiválasztott kincstári egységnél, TEZAUR állampapírt jegyzése, utalás a befektető jegyzési számlájáról a nevére nyitott bankszámlára. Ezzel kapcsolatos további információk: Ghid tezaur online és Tezaur online (https://mfinante.gov.ro/web/trezor/tezaur-online );

– 2023 január 3-25 között az Állami Kincstár egységeinél

– 2023 január 3-24 között városon és január 3-23 között vidéken a Román Posta Vállalaton keresztül

A kamat éves, a tájékoztatóban meghatározott feltételek szerint fizetendő. Ugyanakkor a Tezaur Program keretében kibocsátott állampapírok átruházhatók és előre visszaválthatók. Egy befektető egy vagy több jegyzést is végrehajthat egy kibocsátásban. A befektetőknek csak a jegyzési időszak alatt, kérelem benyújtásával van lehetőségük a már megkötött jegyzéseket lemondani.

Államkötvényt vásárolhat minden személy, aki a vásárlás napjáig betöltötte a 18. életévét. A Pénzügyminisztérium által indított megtakarítási ajánlat beruházásából származó bevétel nem adóköteles.

Az állampapírok kibocsátásának eredményeként a Pénzügyminisztérium által kibocsátóként megszerzett forrásokat a költségvetési hiány finanszírozására és az államadósság refinanszírozására fordítják.

A kibocsátási tájékoztató és annak minden változása az alábbi oldalakon követhető: www.mfinante.gov.ro , www.posta-romana.ro .

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy