Csíkszereda Önkormányzati Tanácsa – költséghatékonysági határozatok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A csíkszeredai önkormányzat képviselő-testülete december 5-én, hétfőn döntött arról, hogy 5 évvel meghosszabbítja az Országos Lakásügynökség által épített lakások bérleti szerződéseit. Ezzel egyidejűleg olyan határozatokat fogadtak el, amelyek az önkormányzat költségvetésének és a Harvíz Rt-nek is hasznot hoznak.

Rendkívüli ülést tartott Csíkszereda önkormányzati testülete december 5-én. Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester foglalta össze a fontosabb napirendi pontokat.

A Hivatalos Közlönyben megjelent az a jogszabályi határozat, amely előírja a helyi önkormányzatok azon kötelezettségét, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) lakásaira vonatkozó bérleti szerződéseket az eddigi egy évhez képest 5 évre hosszabbítsák meg.

Jelentős megtakarítás érhető el, ha 12 középület esetében jóváhagyják a fotovoltaikus rendszerek telepítésére vonatkozó projekteket: az óvodák, iskolák, sportcsarnokok, a bölcsőde és a városi kertészet székháza a kapcsolódó épületek között szerepel. A támogatás 5,8 millió lejt vonzhatna európai alapokból. A tanulmány szerint a tizenkét épület évi 1,6 GigaWatt villamos energiát fogyaszt, ennek 42%-át a telepített rendszerek állítanák elő.

Csíkszereda a szolidaritás jeléül 158 ezer lejes előleget ajánlott fel annak a régiónak, ahol az ivóvíz- és szennyvízszolgáltató a Harvíz Rt. Mint Bogáti Csaba, a társaság vezérigazgatója ismertette, az előleg célja, hogy hozzájáruljon egy olyan projekthez, amelynek révén az üzemeltető olyan rendszert épít ki, amelyen keresztül a több mint 31 ezer meglévő vízórából 8000 online nyomon követhető lenne. Ennek a projektnek a megvalósítása rendkívül fontos lenne, mivel hozzájárulna a meglévő hálózatok vízveszteségének pontos méréséhez.

Első ütemben Csíkszereda teljes mértékben biztosítja a kedvezményezett 7%-os önrészét, később a kiadások arányosan megoszlanak az érintett közigazgatási egységek között.

  • információ és fotó – Csíkszereda Városháza

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy