Egy hónappal azután, hogy vízszivárgás miatt leállt, újra megnyitja kapuit a parajdi sóbánya

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A parajdi sóbánya június 15-én, szombaton újra megnyitja kapuit, egy hónappal azután, hogy a Korond-patakból származó vízszivárgás és talajvízszivárgás miatt leállt a termelés és a látogatás.

A SALROM termelési igazgatója, Irina Muller az AGERPRES -nek

elmondta, hogy sürgősségi munkálatokat végeztek, amelyeknek köszönhetően a turisztikai és termelési tevékenységek biztonságossá váltak.

„Sürgősségi munkálatokat végeztek, amelyek a turisztikai és a termelési tevékenységeket egyaránt biztonságossá tették a Korond-patak elterelésével, valamint egy nagyobb vízhozamot befogadni képes védőcsatorna létrehozatalával. (…) Jelenleg a fennmaradó beszivárgások kicsik, kezelik őket, és nem jelentenek veszélyt a két tevékenységre” – mondta Irina Muller.

Biztosított arról, hogy a turisták biztonságban vannak, és szombattól várják őket a földalatti bányalátogatásra.

A SALROM termelési igazgatója azt is elmondta, hogy nagyszabású beruházásokat terveznek, de ez időbe telik.

Május 15-én a Gazdasági, Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztérium bejelentette, hogy az Országos Sótársaság úgy döntött, hogy a parajdi sóbányában leállítja a termelést és a látogatási tevékenységet, amíg a Korond-patakból történő vízszivárgás miatt kialakult helyzet meg nem oldódik.

A probléma megoldása érdekében május 12-e óta a sóbánya és a Maros Vízgyűjtő Igazgatóság (ABA) beavatkozó csoportjai a Korond-patakból származó víz áramlásának ellenőrzésére irányuló munkálatokat végeznek a teljes területen, ahol a szivárgás a föld alatt történt, a helyzetet pedig folyamatosan figyelemmel kíséri a megyei katasztrófavédelmi bizottság – tájékoztatott akkor a prefektusi hivatal.

A parajdi sóbánya Facebook oldalán az olvasható, hogy „hosszú várakozás után, június 15-től a parajdi sóbánya újra megnyitja kapuit a látogatók előtt, reggel 8.00 és este 18.00 óra között, az utolsó busz 16.30-kor indul le a bányába”.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy