Elhibázott közvita a Hargita megye zászlója, körül

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Tegnap volt a legelhibázottabb közvita, amelyen valaha is részt vettem. Eltekintve a szervezési bakikon, egy viszonylag gyenge moderáláson és még egy ennél is gyengébb bemutatáson a Hargita Megye Tanácsa részéről, most viszont a románok bizonyították be, mennyire hozzá nem értőek és érdektelenek.

A közvitára meghívást kapott 2 megyei tanácsos is, abból egy román nemzetiségű, aki inkább a megyeháza épülete körül kellet volna, mondjuk, egy sétát tegyen, minthogy hozzá szóljon. A román nemzetiségű megyei tanácsos, számára teljesen kínosan jelentette ki, hogy nem is tudja, hogyan is néz ki az előterjesztett zászló javaslat.

A közvitáról ugyanakkor hiányzottak a Románok Fóruma képviselői, akik minden alkalmat megragadnak arra, hogy hangosan kiabálják, hogy diszkriminálva vannak, a magyarok által többségben lakott régiókban. Így a románok képviselői, akik arról beszélnek, hogy nem található meg az észrevételeik, a zászló javaslatoknál, most újra bebizonyították, hogy számukra más a prioritás. Teljesen más mind, amit hangosan mondanak.

A románok teljes reakcióképtelensége, a román történészek véleményének a hiánya, teljesen hozzájárult ahhoz, hogy minden Hargita megye zászlójával kapcsolatos közvita, lezáruljon. Mától ezt a fejezetet lezártnak kell tekinteni. Aki a megyéből van és valami mondanivalója lett volna ezzel kapcsolatosan, meg kellet volna, azt tegye, ezen a közvitán.

Véleményünk szerint, a jelenlegi megye zászló javaslatok, nem képviselik a térség történelmét, nem találhatóak meg benne a székely és magyar nemesek szimbólumai, de hogyha mondjuk Disneyland-nek lehet, mindenféle színes és érdekes zászlója, akkor nem látom, hogy Romániában miért nem lehetne ez másképp. Amúgy Románia a hozzá nem értő politikusoknak, egyféle Disneyland-je.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy