Farsangi felvonulással,pálinkával és fánkkal átadott megyei út

0

Articol disponibil în: Magyar Română

02081522-1186941429Teljesen újszerűen történt az európai uniós alapokból felújított megyei út átadása Hargita megyében:fúvós zenével,farsangi felvonulással fejezték ki örömüket a helyi lakosok,hogy végre aszfalton járhatnak.

Farsangi különjáratnak nevezték ezt az eseményt,amelynek során a 132-es megyei út átadásra került,szervezője Hargita Megye Tanácsa,aki megnyerte a pályázatot és kivitelezte a munkálatokat.

A Brassóval határos Homoródújfaluban az út kora reggeli megszentelésére került sor,amit az első farsangi felvonulás követett.Ez megismétlődött az út által érintett összes településen:Homoródkarácsonyfalván,Homoródalmáson,Lövétén és Szentegyházán.

Minden településen a megyétől érkezett vendégeket fúvószenével várták,ezt követte a hivatalos átadás és a jelenlevőket megkínálták pálinkával,teával,forralt borral és fánkkal.Az eseményt farsangi jelmezbe öltözött gyermekek tették színesebbé.

Homoródkarácsonyfalván az ünneplés egy 100 évnél is régebbi hagyományos ház előtt folyt.Cseke Miklós,Oklánd polgármestere úgy fogalmazott”Krisztus születése óta ez az első alkalom,hogy aszfalton járhatnak a falubeliek.”A helyi rendőrség is rész vett az eseményeken,a farsangi felvonulóknak és fúvószenekarnak utat nyitva.Borboly Csaba kijelentette,hogy ez nem volt előre megbeszélve ,hanem a törvény embereinek döntése volt,egy” közös cél érdekében”.

Az út szélén összegyűlt idősebb lakosok örömüknek adtak hangot,hogy megérhették„beléphettek a civilizációba”.”Most már könnyebb és gyorsabb a közlekedés az eddigi sárhoz és gödrökhöz viszonyítva”mondta egy férfi.

A homoródkarácsonyfalvi zenekar egyik tagja hozzátette”ez az út megkönnyíti az életünket és nálunk az a szokás,hogy minden eseménykor a rezesbandával zenélünk és örülünk”.

Homoródalmáson a helyi önkéntes tűzoltók alakulata új ruhában fogadta a megyei tanács csapatát,amelyeknek megvásárlására az intézmény pályázatán nyert támogatást.

A 132-es megyei út 26,4km hosszú,hét települést érint Brassó megye határáig.Felújítása 60 millió lejbe került,európai uniós alapokból.A munkálatok hét évnél tovább tartottak,mert a kivitelező konzorcium cégei csődbe mentek és egy időre fel kellett függeszteni a munkálatokat.

Barti Tihamér Hargita megye tanácsénak alelnöke beszédében elmondta,hogy az út felújításának folytatását tervezik a Brassó megyei Kőhalom felé és már felvették a kapcsolatot az ottani megyei tanáccsal remélve,hogy fellendül az élet és a turistaforgalom

Forrás:agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy